Niall Ferguson over de huidige monetaire revolutie


Door: Luuk Soons

De bekende Britse historicus Niall Ferguson is een kenner van onze monetaire geschiedenis. Hij heeft boeken geschreven over bankiersfamilies en de relatie tussen geld en macht. Vooral de volgende twee werken zijn bekend geworden: The Cash Nexus (2001) en The Ascent of Money (2008). Volgens Niall Ferguson zitten we nu midden in een monetaire revolutie met meerdere facetten, die in feite niemand echt goed begrijpt.

De monetaire revolutie is begonnen met de adoptie van het internet en de verdere digitalisering van de financiële wereld. Deze ontwikkeling is verder in 2020 door de pandemie versneld, waarbij volgens Niall Ferguson Bitcoin en de digitale yuan als winnaars naar voren komen.

De aankomende adoptie van digitaal Chinese centralebankgeld (DCEP) over de Nieuwe Zijderoute is een kwestie van tijd. China loopt wereldwijd voorop als het gaat om het uitrollen van een nieuw financiële infrastructuur via social media apps en blockchain technologie, met onder meer de verdere ontwikkeling van een blockchain services network. Niall Ferguson ziet dit als een financieel totalitair project. Bitcoin werkt in feite als een tegenwicht en zou door het financiële systeem van de Verenigde Staten moeten worden opgenomen.

Studie naar Bitcoin

Niall Ferguson was aanvankelijk geen voorstander van Bitcoin. Hij gaf het project geen kans van slagen. Echter zijn zoon drong zijn vader erop aan om Bitcoin eens serieus te gaan bestuderen. Hij besloot vervolgens om dit samen met zijn zoon te doen. Dit leidde ertoe dat hij zijn laatste boek The Ascent of Money in 2018 aanpaste. Hij voegde namelijk een hoofdstuk toe over Bitcoin.

Zijn opvatting over Bitcoin is volledig bijgesteld en zijn laatste artikel in Bloomberg Opinion geeft hier duidelijk blijk van. Hij schrijft dat de Dollar Spot Index sinds januari dit jaar 4% in waarde is afgenomen. Goud daarentegen is 15% in waarde gestegen, terwijl Bitcoin zelfs zo’n 139% steeg ten opzichte van de dollar.

Handelsvolume

De handelsvolumes op de exchanges boekte afgelopen maand een jaarlijks record en institutionele beleggers zijn in 2020 begonnen met het toevoegen van Bitcoin in hun portfolio. Ook maakten beursgenoteerde bedrijven, waaronder Square en Micro Strategy, het nieuws toen ze Bitcoin als strategische reserve hadden toegevoegd.

Merkwaardig genoeg raadt Niall Ferguson de Verenigde Staten af om een eigen CBDC te ontwikkelen. De regering van Joe Biden zou er namelijk goed aan doen Bitcoin juist te integreren in het financiële systeem van de Verenigde Staten. Het zijn interessante observaties en het is de moeite waard om het artikel van Niall Ferguson eens te lezen: Bitcoin and China is winning the Covid-19 Monetary Revolution.

Disclaimer: Dit artikel over Bitcoin is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. Het is geen beleggingsadvies. Het artikel is geschreven door Luuk Soons, de hoofdredacteur van deze diepgravende bitcoin crypto kennisbank. Voor meer diepgaande artikels over deze ontwikkeling: bezoek Bestebank.org.

De afbeelding boven het artikel is afkomstig van QuoteInspector en is beschikbaar onder de Creative Commons licentie