Waarom wordt Bitcoin met goud vergeleken?

Door: Luuk Soons

Bitcoin wordt vaak met goud vergeleken. Voor vele beleggers die niet bekend zijn met Bitcoin lijkt dit absurd. In dit artikel zal ik beschrijven waarom een vergelijking van Bitcoin met goud relevant is en wat de implicaties daarvan kunnen zijn.

De bitcoins binnen het gedistribueerde Bitcoin kasboek (de blokketen) worden met digitaal goud vergeleken. Dit komt doordat het ontwerp van Bitcoin is afgeleid van de werking van goud. Bitcoins zijn net zoals goud schaars. Er zullen maximaal 21 miljoen bitcoins kunnen worden gedolven door de Bitcoin delvers (de miners).

Het totaalaantal bitcoins die kunnen worden gedolven nemen na elke vier jaar met de helft af. Deze productie afname staat bekend als de Bitcoin halving. De Bitcoin halving cycli zorgen ervoor dat de inflatie steeds verder afneemt en de voorraad-tot-toevoer verhouding hoger wordt. Dit wordt in het Engels de stock-to-flow (S2F) ratio genoemd.

Het belang van de stock-to-flow ratio

Op dit moment van schrijven zijn er al meer dan 18 miljoen bitcoins gedolven. De meeste bitcoins zijn dus al gedolven. De jaarlijkse inflatie van Bitcoin’s geldhoeveelheid ligt rond de 3,6 % en de stock-to-flow ratio is rond de 25. De volgende Bitcoin halving zal in mei 2020 plaatsvinden, waardoor deze cijfers vergelijkbaar worden met die van goud. Goud heeft een stock-to-flow ratio van 62 en een inflatie van onder de 2%.

Een hoge stock-to-flow ratio betekent in de praktijk dat het uiterst moeilijk is om bij een toenemende vraag dusdanig meer nieuw goud of bitcoin te delven dat het een invloed heeft op de koers. Een toenemende productie zal niet tot een significante prijsinflatie leiden. Het is uiterst kostbaar en complex om meer goud te kunnen delven. Het is ook uiterst kostbaar en complex geworden om bitcoins te kunnen delven.

Ook is het onmogelijk meer bitcoins te delven dan er wiskundig is vastgelegd in het protocol. Bovendien is er sprake van een kapitaalintensieve Bitcoin mining industrie die net zoveel elektriciteit verbruikt als een land zoals Denemarken. Al deze miners proberen bitcoins te delven en beveiligen daarmee gelijktijdig het netwerk met een bijna onvoorstelbare rekenkracht tegen aanvallen of veranderingen. Veranderingen in het protocol kunnen alleen op basis van een bijna unanieme netwerk consensus plaatsvinden.

Bitcoin, schaarste en niet te vervalsen kostbaarheid

Het Bitcoin protocol, gebaseerd op wiskunde, een eenvoudige codebasis, algoritmes, cryptografie en rekenkracht, is organisch en tegen alle verwachtingen in gegroeid. Er is er na 11 jaar ontwikkeling een antifragiel en bijna onverwoestbaar decentraal netwerk ontstaan. Binnen dit netwerk met elkaar versterkende netwerkeffecten is er voor het eerst in de geschiedenis van de mensheid niet-elastische en absolute schaarste verwezenlijkt.

Het transparante kasboek van Bitcoin is verder een onafhankelijk, driedimensionaal gedecentraliseerd boekhoudsysteem waarbij het bijna onmogelijk geworden is om bitcoins te vervalsen, laat staan de hoeveelheid te vergroten. Goud heeft deze luxe niet, aangezien er een derde partij nodig is om de echtheid en authenticiteit van een goudbaar te controleren en te garanderen.

Niettemin heeft goud net zoals bitcoin unforgeable costliness, een unieke onvervalsbare kostbaarheid. Het cruciale verschil is dat de kostbaarheid van goud voorheen door bijna de gehele mensheid werd onderkend. Dit is bij Bitcoin nog niet het geval. Goud heeft een lange ontwikkelingsgeschiedenis achter zich en is door haar monetaire eigenschappen gebruikt als het ultieme monetaire goed voor waarde opslag (store of value) en het berekenen van waarde (unit of account). Bitcoin beschikt over dezelfde monetaire eigenschappen die tot de goudstandaard hebben geleid. In feite heft Bitcoin aantal problemen op waarmee goud kampt, waaronder het probleem dat menselijke machtscentralisatie meestal leidt tot corruptie.

Elk geldstelsel in handen van de mens leidt tot machtscentralisatie en misbruik van het geld. Goud als gezond geld is uiteindelijk door machthebbers gecentraliseerd geworden, misbruikt en gemanipuleerd voor eigen doeleinden; en uiteindelijk afgeschaft om de totale controle te krijgen over het machtigste instrument op aarde: de fiat-schuldenpers van de wereldreservevaluta.

Bitcoin’s potentieel, goud’s zekerheid

Nu is er Bitcoin, een onveranderbaar gedecentraliseerd geldstelsel gebaseerd op de monetaire principes van goud, maar zonder de limitatie. Binnen het Bitcoin netwerk is iedere volwaardige deelnemer soeverein en wordt er een definitieve scheiding tussen geld en overheid (hetzij in de vorm van een centrale bank of staatsmacht) verwerkelijkt. Verder kan er op Bitcoin worden gebouwd. Een volledig geheel nieuw en alternatief monetair systeem kan er mee worden opgebouwd.

Het Bitcoin netwerk is nog nooit sterker geweest, hoe langer Bitcoin het overleeft en zich verder ontwikkeld, hoe meer de bitcoins als kostbare monetaire goederen zullen worden erkend. In die zin is Bitcoin een speculatieve belegging die gezien haar huidige kleine kapitaalmarkt enorm veel rendement kan opleveren. Hieronder in de grafiek kun je zien hoe klein Bitcoin nog is in vergelijking met goud.

Marktkapitalisatie Bitcoin en goud

Plan B, een anonieme Nederlandse kwantitatief analist (quant), die als vermogensbeheerder werkzaam is voor een belangrijke financiële instelling in Nederland, heeft op basis van de stock-to-flow ratio van goud en bitcoin een statistisch significant model opgesteld van Bitcoin’s dolle weg naar $1 miljoen per BTC in 2028.

Bitcoin naar $1 miljoen?

In deze ontwikkeling zullen goud en bitcoin als complementaire bondgenoten ageren. Goud als het beproefde middel voor waarde opslag en koopkrachtbehoud en Bitcoin als het speculatieve middel voor waardevermeerdering en vermogensopbouw. Mocht Bitcoin slagen in haar opzet, zal er veel kapitaal naar deze volledig nieuwe en raadselachtige asset class vloeien. Dit alles voltrekt zich in een onzekere periode van toenemende financiële repressie, kapitaalvlucht en een aanstaande vermogenstransitie die volop zal beginnen zodra de centrale banken uiteindelijk de controle over de huidige ogenschijnlijke financiële orde verliezen.

Dit artikel is gebaseerd op de gratis online Bitcoin cursus en de vele verschillende artikels over de ontwikkeling van de wereld van crypto financiën. Deze informatie kun je vinden op de bestebank.org. Het artikel is geschreven door Luuk Soons, de hoofdredacteur van deze diepgravende bitcoin crypto kennisbank.

Disclaimer: Dit artikel over Bitcoin en goud is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. Het is geen beleggingsadvies.