Waarom kocht Square Bitcoin?

door: Luuk Soons

Een tweede beursgenoteerd technologiebedrijf heeft de dappere stap gezet om te investeren in Bitcoin. Het gaat om het Amerikaanse fintech bedrijf Square (SQ), dat in Europa concurreert met de populaire betaaloplossingen van iZettle en Sumup. Het is echter geen toeval dat Square deze stap heeft durven zetten. Het bedrijf wordt namelijk aangevoerd door Jack Dorsey. Hij is de CEO van Twitter en staat bekend als een 'Bitcoiner'.

Waarschijnlijk heeft hij de oproep van Michael Saylor gehoord. Michael Saylor, de CEO van Microstrategy besloot na veel overleg met de directieraad om in augustus dit jaar bijna alle dollarreserves om te wisselen voor Bitcoin. In een interview met podcaster Anthony Pompliano moedigde hij Jack Dorsey aan om hetzelfde te doen. Het heeft niet lang geduurd. Op 8 oktober maakte Dorsey bekend dat Square op 7 oktober 2020 voor $50 miljoen in totaal 4,709 BTC heeft ingekocht.

Square stapt in Bitcoin

Dit is echter een meer bescheiden, wellicht een meer rationele BTC-allocatie. 50 miljoen dollar vertegenwoordigt ongeveer 1% van het vermogen van Square; echter bevindt MicroStrategy zich in een andere financiële positie dan Square. De argumentatie waarom het bedrijf voor Bitcoin heeft gekozen komt op hetzelfde neer. Het alleen vasthouden van dollars is onverstandig, gezien de ongekende macro-economische onzekerheid en het monetaire beleid. Square heeft een uitgebreide whitepaper uitgebracht waarin het bedrijf volgende argumentatie geeft:

"Gezien de snelle evolutie van cryptovaluta en de ongekende onzekerheid vanuit een macro-economisch en valutaregime perspectief, zijn wij van mening dat het nu het juiste moment is om onze grotendeels in dollars luidende balans uit te breiden en een significante investering in Bitcoin te doen. Wij zien Bitcoin als een instrument voor wereldwijde economische versterking; het is een manier voor individuen over de hele wereld om deel te nemen aan een wereldwijd monetair systeem en hun eigen financiële toekomst veilig te stellen. Deze investering is een belangrijke stap in het bevorderen van onze missie."

De whitepaper bespreekt verder in detail hoe Square binnen 24 uur goedkoop Bitcoin heeft aangeschaft zonder de Bitcoin koers te bewegen, op welke manier Square de Bitcoins verzekerd en beveilig heeft opgeslagen. Het document dient als een blauwdruk voor andere bedrijven om het voorbeeld van Square te volgen. We zullen in de gaten houden welke andere beursgenoteerde bedrijven dit voorbeeld zullen volgen.

Dit artikel is gebaseerd op de gratis online Bitcoin cursus en de vele verschillende artikels en nieuwsberichten over de ontwikkeling van de wereld van crypto financiën. Deze informatie kun je vinden op de bestebank.org.

Disclaimer: Dit artikel over Bitcoin is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. Het is geen beleggingsadvies.

De afbeelding boven het artikel is afkomstig van QuoteInspector en is beschikbaar onder de Creative Commons licentie