De edelmetalen zetten tijdens de maand januari de sterkste prestatie neer binnen het grondstoffencomplex. Sinds de start van 2025 liet goud al 9,5% bijschrijven en zilver werd 12,6% duurder. Platina en palladium deden daar nog een schepje bovenop met prijsstijgingen van respectievelijk 13% en 12%.
De Amerikaanse munt is de voorbije weken heel volatiel, waardoor het rendement in andere valuta nu eens hoger en dan weer lager ligt dan in dollar. In euro staat de winst sinds begin dit jaar intussen op 8,6%. Goud profiteert als veilige haven van de onzekerheid die de aangekondigde invoertarieven van Donald Trump met zich meebrengen. In vrijwel alle valuta zette de goudprijs de voorbije dagen nieuwe hoogtepunten neer.
De president blaast warm en koud op het vlak van de concrete invulling en de timing van deze tarieven en dat heeft ook gevolgen op de termijnmarkten voor grondstoffen. Dit is bijvoorbeeld het geval op de Comex beurs in New York waar naast o.a. koper ook edelmetalen worden verhandeld. Goudproducenten en handelaren gebruiken de termijnmarkten om een deel van hun prijsrisico in te dekken.
Marktpartijen die een shortpositie innemen als hedge moeten daarbij wel beschikken over fysiek metaal als onderpand. Daarvan moet er op de Comex dan wel voldoende van beschikbaar zijn. In anticipatie op de (eventuele) ingang van nieuwe invoertarieven was er sinds de verkiezingsoverwinning van Donald Trump een verschuiving van fysiek goud vanuit Londen richting New York op gang gekomen.
Goud is nu in backwardation, wat betekent dat er een premie moet worden betaald voor onmiddellijke levering van het metaal. Dit is een uitzonderlijke situatie want normaal worden opslag en verzekering in rekening gebracht en ligt de prijs voor termijncontracten voor latere levering hoger.
Een ander neveneffect is dat de wachttijden voor fysieke levering op de LBMA in Londen zijn opgelopen van enkele dagen tot bijna een maand! De uitvoer van goud van Zwitserland naar de Verenigde Staten bedroeg in december 64,2 ton. Dat is 11 keer zoveel als in november en het hoogste cijfer sinds maart 2022 toen de oorlog tussen Rusland en Oekraïne net was uitgebroken. Toch is de kans groot dat deze situatie zich op vrij korte termijn zal normaliseren. Wellicht zal goud als monetair en investeringsmetaal worden vrijgesteld van invoerheffingen.
Bron Grafiek: Stockcharts.com
Zilver is een ander verhaal want dit wordt gezien als een industrieel metaal waarbij bovendien een flink deel van de Amerikaanse import uit Mexico komt. Zilver maakt dus een veel grotere kans dan goud om te worden onderworpen aan de invoertarieven. De hoge zilvervoorraad bij de Comex kan dus nog wel een tijdje aanhouden.
De Federal Reserve hield zoals verwacht de beleidsrente ongewijzigd op 29 januari. De Europese Centrale Bank voerde een dag later wel een renteverlaging door met 25 basispunten. Omwille van de zwakker economische groei en de inflatie die lager is dan in de VS, zal de ECB dit jaar wellicht nog een aantal keer de rente verlagen. Ook dit is een element dat in het voordeel van de Amerikaanse dollar speelt.
In de Verenigde Staten zelf wordt intussen maar met 1 of hoogstens 2 renteverlagingen rekening gehouden in 2025. Op basis van de CME FedWatch Tool blijkt dat 86,5% ook voor de eerstvolgende monetaire vergadering van 19 maart op een status-quo rekent. De volgende renteverlaging wordt nu pas op 7 mei verwacht. Veel zal uiteraard afhangen van hoe de inflatie en de arbeidsmarkt de komende weken en maanden evolueren.