• Meer dan 50.000 tevreden klanten
  • AFM vergunning
  • Verzekerde en discrete levering

Actuele koersen (kg): Goud: €54,423 | Zilver: €616

1:00

Heeft de goudkoers een bodem bereikt? Goudmarkt Azië trekt aan

Datum 23 maa. 2021   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws, Beleggen in goud
Heeft de goudkoers een bodem bereikt? Goudmarkt Azië trekt aan

 

Door de daling van de goudkoers is de belangstelling voor het edelmetaal in Azië de laatste maanden sterk toegenomen, zo schrijft Bloomberg. India importeert de laatste maanden steeds meer goud, terwijl de Chinese goudmarkt ook weer herstel laat zien. Consumenten durven weer sieraden en beleggingsgoud te kopen, nu de prijzen lager liggen en economische vooruitzichten verbeteren. Dit legt een solide bodem onder de goudkoers, die onlangs nog het laagste niveau in bijna een jaar bereikte.

De toegenomen vraag naar goud in India is niet alleen het gevolg van een aantrekkelijke goudkoers, maar ook van een recente verlaging van de importheffing. In februari bracht de Indiase regering deze heffing terug naar 10%, waardoor het goedkoper werd om goud te importeren. Dit zien we ook terug in de statistieken, want Zwitserland exporteert de laatste maanden steeds meer edelmetaal naar India. Sterker nog, het land was in februari met ruim 56 ton goud de grootste afzetmarkt. Dat terwijl Zwitserland, een belangrijk knooppunt in de internationale goudmarkt, vorig jaar nog overwegend naar de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk exporteerde.

Indiase goudmarkt trekt weer aan, import goud uit Zwitserland naar hoogste niveau in twee jaar

Goudmarkt China en India trekt aan

Indiase juweliers zagen in het eerste kwartaal van dit jaar bijna een verdubbeling in de vraag naar gouden sieraden ten opzichte van vorig jaar. Mensen kopen weer meer goud in de aanloop naar het trouwseizoen en profiteren van de lagere invoerheffing. Vorig jaar zakte de Indiase vraag met 35% naar 446,4 ton, het laagste niveau in 25 jaar. Dat kwam vooral door een terugval van meer dan 40% in de vraag naar sieraden. De vraag naar beleggingsgoud in India daalde ook, maar bleef beperkt tot slechts 11%.

In de grote Chinese steden was de vraag gedurende het Chinese Nieuwjaar twee keer zo groot als een jaar geleden, zo verklaarde Zhang Yongtao van de China Gold Association tegenover Bloomberg. De binnenlandse vraag is inmiddels groter dan het aanbod, waardoor het edelmetaal tegen een premie wordt verhandeld ten opzichte van de internationale goudkoers. Dat is sinds februari vorig jaar niet meer gebeurd, toen de binnenlandse vraag grotendeels wegviel. Onderzoeksbureau Metals Focus verwacht dat de Chinese goudmarkt dit jaar met 21% zal groeien ten opzichte van vorig jaar.

Goed moment om goud te kopen?

Door de verbeterde economische vooruitzichten en de stijgende rente is de vraag naar goud in Westerse landen weer wat gedaald. Toch blijft het aantrekkelijk om goud te bezitten, want de een aantrekkende vraag in Azië legt een solide fundament onder de goudmarkt. Ook biedt het edelmetaal op lange termijn bescherming tegen inflatie en heeft het een negatieve correlatie met andere beleggingen. Daardoor is het voor de lange termijn nog steeds aantrekkelijk om goud te kopen als vorm van diversificatie in uw beleggingsportefeuille.

Lees ook:

Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines