Escalatie Oekraïne stuwt goudprijs verder omhoog

Door: Frank Knopers 

De goudprijs bereikte deze week het hoogste niveau in meer dan een jaar tijd. Oplopende spanningen rondom Oekraïne en toenemende zorgen over de economie veroorzaken een vlucht naar goud als veilige haven. De goudprijs steeg tot meer dan $1.900 per troy ounce en bereikte daarmee het hoogste niveau sinds juni vorig jaar. In euro's steeg de koers naar €54.400 per kilo, omgerekend €1.690 per troy ounce. Dat is het hoogste niveau sinds augustus 2020, toen de goudprijs een all-time high noteerde van €56.240 per kilo.

De laatste weken zit de goudprijs in een sterke opwaartse trend. Die wordt niet alleen veroorzaakt door geopolitieke spanningen, maar ook door toenemende onzekerheid over de economie. Door hoge energieprijzen bereikte de inflatie het hoogste niveau in decennia, waardoor de koopkracht van consumenten afneemt. Ook is sparen door de hoge inflatie niet meer interessant, waardoor men uitwijkt naar alternatieven. Aandelen waren tot voor kort het populairste alternatief voor sparen, maar ook op de beurs is de volatiliteit de laatste tijd sterk toegenomen. Sinds begin dit jaar zijn veel aandelen al meer dan 10% in waarde gedaald. Dat versterkt de aantrekkingskracht van goud als veilig alternatief.

Goudprijs naar hoogste niveau sinds augustus 2020

Lees ook: Aandelenkoersen onderuit, goud blijft stabiel

Rusland valt Oekraïne binnen

Maandag maakte de Russische president Vladimir Poetin bekend twee gebieden in het oosten van Oekraïne te erkennen, namelijk Donetsk en Lugansk. In een toespraak van bijna een uur op de nationale televisie lichtte Poetin zijn besluit toe, waarna een deel van het Russische leger de Oekraïense grens passeerde en het gebied binnentrok. Deze twee provincies verklaarden zich in 2014 al onafhankelijk, maar die status werd door geen enkel land erkend. Vanaf nu zal Rusland deze gebieden openlijk militair steunen.

Het besluit van Poetin zal niet zonder gevolgen blijven. Europese landen en de Verenigde Staten zullen naar verwachting nieuwe sancties opleggen aan Rusland, al is op het moment van schrijven nog niet duidelijk wat die sancties precies zullen inhouden. Eén van de mogelijke sancties is om Rusland af te sluiten van het internationale SWIFT betaalsysteem, maar daarover zijn de meningen zeer verdeeld. Europese landen willen wel sancties opleggen aan Rusland, maar zijn tegelijkertijd zeer afhankelijk van olie en gas uit Rusland. Zo is de EU voor 40% van haar gasconsumptie afhankelijk van Rusland. Het blokkeren van deze geldstromen kan dus ook voor Europa zeer nadelige gevolgen hebben. Poetin heeft laten weten dat Rusland onafgebroken gas zal blijven leveren aan alle afzetmarkten.

Lees ook: Amerikaanse sancties? Rusland, China en India maken eigen betaalsysteem

Goud als veilige haven

Bij oplopende geopolitieke spanningen zoeken financiële markten altijd hun toevlucht in de meest veilige en liquide beleggingen. Binnen ons huidige financiële systeem zijn dat goud en staatsleningen. Goud kent geen tegenpartijrisico en de kans dat een land haar schulden niet terugbetaalt is in de regel zeer klein. Daardoor zien we de laatste dagen niet alleen een stijgende goudprijs, maar ook een daling van de rente op staatsleningen. Bij een dalende rente stijgt de waarde van de obligaties. In de afgelopen zeven dagen gingen Amerikaanse en Duitse 10-jaars rentes met ongeveer tien basispunten omlaag.

Goud heeft historisch gezien een negatieve correlatie met de reële rente, oftewel de rente minus inflatie. De laatste maanden is de rente behoorlijk gestegen, maar veel minder hard dan de inflatie. Per saldo is de reële rente dus nog steeds negatief, zelfs het meest negatief sinds de jaren '70. Dat verklaart waarom de goudprijs en de rente afgelopen maanden beide zijn gestegen. Het blijft dus interessant om edelmetalen te bezitten om uw vermogen te beschermen.

 

Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines