Aandelenkoersen onderuit, goud blijft stabiel

Door: Frank Knopers 

De koersen van aandelen en cryptomunten zijn deze maand flink gedaald. De S&P 500 index verloor tien procent, terwijl de Nasdaq index voor technologieaandelen met 15% onderuit ging. Virtuele munten lieten nog grotere verliezen zien, met koersdalingen van bijna 25% voor Bitcoin en meer dan 30% voor Ethereum. Beleggers verwachten dat centrale banken de rente gaan verhogen, wat in principe ongunstig is voor aandelen. Daarnaast nemen de geopolitieke spanningen toe, waardoor mensen hun toevlucht zoeken in defensieve beleggingen. Daarvan profiteert vooral goud, want de goudprijs is dit jaar per saldo een paar procent gestegen.

Traditioneel vervult goud de rol van veilige haven in onzekere tijden. De laatste weken maakte het edelmetaal haar reputatie opnieuw waar. Terwijl de aandelenbeurzen rood kleurden en cryptomunten alle koerswinsten sinds juli verspeelden wist goud haar waarde te behouden. Net als aan het begin van de coronacrisis in maart 2020 doet het edelmetaal het ook nu beter dan veel andere beleggingen. Ook presteert goud beter dan Amerikaanse staatsobligaties, want die zijn door de stijging van de rente sinds halverwege december juist een paar procent in waarde gedaald. Onderstaande grafiek laat dat zien.

Goud bewijst opnieuw haar status als veilige haven

Beleggers houden positie in goud aan

Normaal gesproken is het vooruitzicht van renteverhogingen door centrale banken niet alleen negatief voor aandelen, maar ook voor edelmetalen. Goud levert namelijk geen inkomsten op, waardoor het minder aantrekkelijker wordt om het edelmetaal in de portefeuille te houden. Toch verkopen de meeste beleggers hun goud niet, zo blijkt uit de voorraden van goud-ETF's. Die zijn de laatste maanden namelijk amper gedaald. Deze beleggingsproducten zijn populair bij beleggers die via de beurs in goud willen beleggen, omdat ze makkelijk te verhandelen zijn.

Toen de Federal Reserve rond 2013 de plannen bekendmaakte om haar opkoopprogramma te beëindigen en haar balans te verkleinen besloten veel beleggers hun posities in goud-ETF's te verkopen. In een jaar tijd stroomde er ongeveer 900 ton goud uit deze beleggingsproducten. Dit keer blijven beleggers echter op hun goud zitten. En daar valt iets voor te zeggen, want de inflatie ligt nu op 5% in de eurozone en zelfs 7% in de Verenigde Staten. Dat is in beide gevallen het hoogste niveau in meer dan veertig jaar.

De markt verwacht niet dat centrale banken daar op korte termijn veel verandering in zullen brengen. Centrale banken kunnen de rente verhogen, maar zeker niet voldoende om te compenseren voor de hoge inflatie. Zoals we eerder al schreven hoeft een renteverhoging door de Fed dus niet per definitie nadelig uit te pakken voor goud.

Beleggers houden posities in goud aan

Goud als veilige haven

De laatste maanden is de rente op langlopende staatsobligaties zowel in de Verenigde Staten als in Europa verder opgelopen. De Amerikaanse 10-jaars rente ligt met 1,86% op het hoogste niveau sinds begin 2020, terwijl de rente op Duitse 10-jaars staatsobligaties met -0,05% het hoogste niveau sinds mei 2019 bereikte. Desondanks blijft de reële rente, de rente na correctie voor inflatie, negatief.

Als belegger verliest u dus geld door - net als pensioenfondsen - uw vermogen in deze staatsobligaties te parkeren. Goud is dan een aantrekkelijker alternatief, omdat dat op lange termijn haar koopkracht beter weet te bewaren. Sinds 1971 behaalde goud een gemiddeld rendement van ongeveer 8% op jaarbasis. Bovendien blijkt goud kopen een goede manier om het neerwaartse risico van uw beleggingsportefeuille te verkleinen, zoals we in dit artikel hebben laten zien.

Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines