Afgelopen jaar behaalde goud een rendement van ruim 35 procent, gemeten in euro’s. De goudprijs blijft stijgen en bereikte afgelopen week een recordhoogte van ruim €85.000, ondanks de stijgende rente. Bij Holland Gold was het de laatste tijd enorm druk, en we zagen steeds meer mensen voor het eerst in goud beleggen. Wat maakt investeren in goud anno 2025 zo interessant? Volgens het nieuwe rapport van het World Gold Council (WGC), kan goud een portefeuille op drie belangrijke manieren versterken.
Beleggers beschouwen goud historisch gezien als een waardevol bezit in periodes van grote onzekerheid en inflatie. Toch is het meer dan slechts een bescherming. Sinds de loskoppeling van de Amerikaanse dollar van goud in 1971, heeft goud een gemiddeld jaarlijks rendement van 8% gerealiseerd. Een rendement vergelijkbaar met die van aandelen en een stuk hoger dan het rendement van een aantal andere activaklassen.
Overzicht rendementen van verschillende activaklassen de afgelopen 20, 10, 3 en 1 jaar (bron: WGC)
In de laatste Maandupdate, waarin Frank Knopers een goudprijs van €100.000 in 2025 voorspelde, bespraken de lastige situatie voor mensen die sparen in euro’s. Op dit moment bedraagt de inflatie in Nederland ruim vier procent, terwijl je al blij mag zijn als de grote banken je de helft daarvan aan rente op je spaargeld bieden. Je verliest dus welvaart als je in fiatgeld spaart, want de reële rente is negatief. Het rapport van het WGC laat zien dat alle bekende valuta op de lange termijn een slechte waardeopslag zijn in vergelijking met goud. Dit komt doordat deze, in tegenstelling tot goud, niet schaars zijn en met een druk op de knop meer geld kan worden gecreëerd. Dit zagen we de afgelopen jaren onder andere met de Quantitative Easing programma’s gebeuren.
Waarde fiatgeld ten opzichte van goud op de lange termijn (bron: WGC)
Goed diversifiëren is het belangrijkste dat je moet doen om goed te beleggen, aldus Ray Dalio. Goud heeft historisch gezien op de lange termijn positieve rendementen opgeleverd in zowel goede als slechte tijden. In tijden van economische onzekerheid wordt de goudprijs gestuwd door de contra-cyclische vraag vanuit investeerders die bescherming zoeken. Tijdens economische groei profiteert goud van de procyclische vraag van consumenten, die stijgt door een toenemende behoefte aan technologische toepassingen en sieraden.
Vraag naar goud (bron: WGC)
Goud heeft dus een dubbele aard: het is zowel een investering als een consumptiegoed. Goud is hierdoor niet alleen minder volatiel dan de aandelenmarkt maar doet het ook goed in periodes waarin aandelen slecht presteren. Goud helpt dus het risico en de portefeuilleverliezen te beperken tijdens perioden van systemisch risico.
Historische prestatie goud t.o.v. aandelen en obligaties in ‘slechte’ tijden (bron: WGC)
De goudmarkt is groot, wereldwijd en zeer liquide. Naar schatting zijn de fysieke goudreserves van beleggers en centrale banken samen ongeveer $5,1 biljoen waard, met daarbovenop nog eens $1,0 biljoen aan openstaande derivatencontracten. In 2024 was er een gemiddeld dagelijks handelsvolume van ongeveer $227 miljard. Het voordeel van een markt met deze omvang en diepgang is dat hij ook interessant is voor de grootste institutionele beleggers zoals pensioenfondsen en centrale banken. Dankzij de hoge liquiditeit blijft de markt zelfs tijdens periodes van financiële stress toegankelijk, in tegenstelling tot veel andere markten. Hierdoor kunnen beleggers goud gebruiken om aan verplichtingen te voldoen wanneer andere activa moeilijk verhandelbaar of verkeerd geprijsd zijn.
Dagelijks handelsvolume goud (bron: WGC)
De traditionele rol van goud als veilige haven komt vooral naar voren in tijden van hoog risico. Dankzij de dubbele functie als investering en consumptiegoed kan goud echter ook in goede tijden positieve rendementen opleveren. Een veelgehoord argument tegen het bezit van goud is het gebrek aan cashflow. In tegenstelling tot obligaties, vastgoed en aandelen genereert goud geen regelmatige inkomsten, waardoor beleggers volledig afhankelijk zijn van prijsstijgingen. Dit brengt echter twee belangrijke voordelen met zich mee: goud kent geen kredietrisico en geen tegenpartijrisico. In de onderstaande analyse van het WGC zien we dat het toevoegen van goud het risico-rendementprofiel van een portefeuille met aandelen en obligaties heeft verbeterd door zowel de volatiliteit van de portefeuille als de maximale verliezen te beperken. Het hele rapport lezen? Klik hier!