• Meer dan 50.000 tevreden klanten
  • AFM vergunning
  • Verzekerde en discrete levering

Actuele koersen (kg): Goud: €56,217 | Zilver: €671

1:00

Centrale banken kochten in november 31 ton goud

Datum 2 dec. 2022   Categorieën Categorieën: Beleggen in goud
Centrale banken kochten in november 31 ton goud

 

Centrale banken hebben in november opnieuw goud aan hun voorraden toegevoegd. De laatste cijfers van de World Gold Council laten zien dat ze in oktober netto 31 ton goud hebben gekocht, waarmee de totale goudreserves van centrale banken zijn toegenomen tot 36.782 ton. Dat is het hoogste niveau sinds november 1974. Maar welke landen kochten dit jaar het meeste goud?

In oktober kochten slechts een paar centrale banken goud bij, geen enkele centrale bank verkocht edelmetaal. De grootste kopers waren de centrale banken van de Verenigde Arabische Emiraten, Turkije en Oezbekistan. Zij voegden allen 9 ton goud aan hun reserves toe. Kazachstan kocht 3 ton, terwijl Qatar het lijstje compleet maakt met een aankoop van 1 ton. Bijna al deze landen kochten eerder dit jaar ook al edelmetaal om hun reserves aan te vullen.

Goudvoorraden centrale banken terug op niveau van 1974 (Bron: World Gold Council)

Centrale banken blijven goud kopen

In het derde kwartaal kochten centrale banken nog een recordhoeveelheid van bijna 400 ton goud. De laatste keer dat ze wereldwijd in één kwartaal zoveel edelmetaal opkochten was in 1967, toen de London Gold Pool met de vaste goudprijs van $35 per troy ounce uiteen dreigde te vallen. Centrale banken maken zich blijkbaar weer meer zorgen over de stabiliteit van het monetaire systeem en de oplopende geopolitieke spanningen. Sinds begin dit jaar hebben vooral niet-Westerse landen het edelmetaal aan hun reserves toegevoegd, zoals onderstaand overzicht van de World Gold Council laat zien.

Turkije is dit jaar de grootste koper met in totaal 103 ton goud, gevolgd door Egypte (+44 ton) en Oezbekistan (+37 ton). Ook de centrale banken van Irak, India, Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten voegden dit jaar een substantiële hoeveelheid goud aan hun reserves toe. Alleen Kazachstan verkocht dit jaar een substantiële hoeveelheid goud. Afgelopen jaren kocht dit land overigens nog veel goud en per saldo heeft dit land nog altijd veel meer edelmetaal dan tien jaar geleden.

Welke centrale banken kochten dit jaar het meeste goud? (Bron: World Gold Council)

Goud als ultieme reserve

Afgelopen zomer schreven we dat veel centrale banken overwogen de komende twaalf maanden goud te kopen. Centrale banken noemden vooral hoge inflatie, geopolitieke instabiliteit en onzekere economische vooruitzichten als redenen om meer goud te bezitten. Ook maakten centrale bankiers zich meer zorgen over een nieuwe financiële crisis als gevolg van stijgende rentes en veranderingen in het internationale monetaire systeem.

Onlangs nog zei Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) in Buitenhof dat hij zeker niet van plan is goud te verkopen en dat de goudvoorraad en herwaarderingsreserve belangrijke instrumenten zijn om de balans van de centrale bank te versterken. Ook Aerdt Houben, directeur van DNB, benadrukte recent in een interview met De Telegraaf het belang van de goudvoorraad. "In onrustige tijden neemt de waarde van goudreserves toe en wordt DNB vertrouwenwekkender gevonden. Dat is een fantastisch mechanisme."

 

Holland Gold YouTubeKijk ook eens een keer op ons YouTube kanaal

Namens Holland Gold interviewen Paul Buitink en Joris Beemsterboer verschillende economen en experts op macro-economisch gebied. Het doel van de podcast is om de kijker een beter beeld en houvast te bieden in een steeds sneller veranderend macro-economisch en monetair landschap. Klik hier om te abonneren.