De vraag naar beleggingsgoud is vorig jaar met meer dan 20% gedaald tot 1.232 ton, zo blijkt uit het nieuwste jaarverslag van de World Gold Council. Deze daling is vrijwel volledig toe te schrijven aan de zogeheten ETF's, want de wereldwijde verkoop van gouden munten en goudbaren bleef ongeveer op hetzelfde niveau als een jaar eerder. Door de sterke stijging van de aandelenkoersen en de relatief stabiele goudprijs kozen beleggers vaker voor aandelen en lieten ze de exchange traded funds voor goud links liggen. Voegden goud-ETF's in 2016 nog 546,8 ton aan hun voorraden toe, vorig jaar was dat nog maar 202,8 ton.

De populariteit van beleggen in goud via exchange traded funds nam vorig jaar dus sterk af, maar dat kan niet gezegd worden van de fysieke munten en baren. In China groeide deze markt vorig jaar met 8% naar 306,4 ton, terwijl de Indiase markt met 2% groeide naar 164,2 ton. Ook elders in de wereld, zoals in Turkije en in Europa, gingen er vorig jaar opnieuw veel munten en baren over de toonbank. Dat er wereldwijd gezien toch niet meer beleggingsgoud verhandeld werd is het resultaat van een sterk gedaalde vraag in de Verenigde Staten. Werd daar in 2016 nog 93 ton aan munten en baren verkocht, vorig jaar was dat teruggelopen tot slechts 39,4 ton. Dat was het laagste niveau sinds 2007.

Centrale banken blijven goud kopen

Cijfers van de World Gold Council laten verder zien dat centrale banken vorig jaar opnieuw veel goud kochten. Vooral Rusland, Kazachstan en Turkije voegden grote hoeveelheden edelmetaal aan hun reserves toe. Ook nam de vraag naar goud voor de productie van sieraden vorig jaar toe, waarschijnlijk als gevolg van een groeiende wereldeconomie. Daardoor hebben mensen meer geld te besteden voor dit soort luxegoederen. Door de groei van de wereldeconomie was er voor het eerst in lange tijd ook weer meer vraag naar het edelmetaal voor industriële toepassingen, bijvoorbeeld in elektronica en auto's.