Venezuela wil met de Bank of England in gesprek over het terughalen van een deel van de goudvoorraad, zo meldt Reuters. Een maand geleden kondigde de regering het plan aan om goud te repatriëren, maar de Bank of England zou geen medewerking hebben verleend om het edelmetaal vrij te geven. De minister van Financiën Simon Zerpa en Calixto Ortega van de centrale bank zouden afgelopen week naar Londen zijn afgereisd om deze kwestie te bespreken.
De regering van Venezuela heeft door de grote economische crisis in eigen land dringend geld nodig. Eerder dit jaar moest de centrale bank zelfs een deel van de goudvoorraad verkopen. Ook werden er onlangs nieuwe sancties opgelegd aan Venezuela, die specifiek betrekking hebben op de goudhandel. Deze combinatie van factoren was voor president Maduro waarschijnlijk reden om een deel van de goudvoorraad in Londen op te vragen.
Venezuela wil goud terughalen
Venezuela is van plan om 14 ton goud terug te halen uit Londen, maar de Bank of England wil het edelmetaal niet zomaar vrijgeven. Het Britse parlementslid Andrew Lewer heeft de centrale bank verzocht de delegatie uit Venezuela niet te ontvangen, omdat de personen vanwege beschuldiging van corruptie op een Amerikaanse sanctielijst staan. Het zou daarom ongepast zijn voor de centrale bank om het gesprek aan te gaan, zo schrijft het parlementslid in een brief aan de Bank of England.
In 2011 haalde de toenmalig president van Venezuela, Hugo Chavez, ongeveer 160 ton goud terug uit het buitenland. Dat goud kwam voornamelijk uit de kluizen van de Bank of England in Londen. Het is opvallend dat de Britse centrale bank moeilijk doet over het vrijgeven van het goud, omdat het eigendom is van Venezuela. Het zou een politiek besluit zijn om het goud niet vrij te geven, terwijl een centrale bank zich juist niet met politieke zaken zou moeten bemoeien.
De Bank of England beheert niet alleen het goud van de Britse overheid, maar ook van een groot aantal andere landen in de wereld. Ook veel opkomende economieën bewaren hun goudvoorraden (deels) in Londen, omdat het daar gemakkelijk te verhandelen is. De volgende afbeelding van Goldchartsrus laat zien welke landen in 2016 goud bewaarden in de kluis van de Bank of England.
Bank of England beheert goud voor een groot aantal landen (Bron: Goldchartsrus)
Goudvoorraad Venezuela is de laatste jaren bijna gehalveerd (Bron: Zero Hedge)