Rusland schrapt btw op goud


De Russische president Poetin heeft een nieuwe wet ondertekend waarmee de btw op goud en andere edelmetalen verdwijnt. Dat blijkt uit een nieuwe publicatie op een website van de Russische overheid. Daarmee wordt het voor particulieren in Rusland eindelijk interessant om goud te kopen.

Met de invoering van deze nieuwe wet kunnen banken ook beleggingsproducten op basis van goud gaan aanbieden, zonder gehinderd te worden door een belasting op het edelmetaal. Uit het document wordt niet duidelijk of de vrijstelling van btw ook geldt voor aankopen van fysieke goudbaren en gouden munten.

'Rusland goed voor 50 ton goud per jaar'

Volgens schattingen van de financiële krant Izvestia kan de private goudmarkt van Rusland zich snel ontwikkelen. Zij verwachten dat de vraag naar het edelmetaal de komende vijf jaar kan stijgen tot 50 ton per jaar. Dat is vijftien keer zoveel als het huidige niveau. Tot voor kort werd er 20% belasting geheven over de aanschaf van goud.

"Beleggen in goud zal een van de belangrijkste manieren worden om vermogen te bewaren, omdat het beschermd is tegen inflatie van de Amerikaanse dollar", zo schrijft de krant.

In de Eurozone is goud al sinds 1999 vrijgesteld van btw, maar in veel andere landen is dat nog niet het geval. Door de belasting op de aanschaf van het edelmetaal op te heffen wordt het bezit van goud als alternatief voor spaargeld gestimuleerd.

Rusland gaat voor goud

De Russische centrale bank heeft de afgelopen jaren al het voortouw genomen door grote hoeveelheden goud te kopen. Sinds 2006 heeft de centrale bank haar goudvoorraad stelselmatig uitgebreid van ongeveer 400 tot richting de 2.200 ton. De laatste jaren was Rusland de grootste afnemer van goud.

Met deze nieuwe wet kunnen ook particulieren profiteren van de voordelen die goud biedt binnen een goed gespreide beleggingsportefeuille. Het edelmetaal staat bekend als veilige haven en biedt historisch gezien bescherming tegen geldontwaarding.

Lees ook: Rusland wil goud belastingvrij maken?