De centrale bank van Rusland heeft in januari weer veel goud uit de markt gehaald. In totaal kocht ze 700.000 troy ounce goud, dat is omgerekend een volume van 21,77 ton. Met deze aankoop stijgt de totale omvang van de goudvoorraad naar 1.437 ton. Uitgedrukt in dollars vertegenwoordigde het gele edelmetaal in januari 13,83% van de totale reserves van de Russische centrale bank.

Januari was de veertigste maand op rij waarin Rusland edelmetaal aan haar reserves toevoegde. Het land staat volgens de cijfers van het IMF momenteel op de zesde plaats in de ranglijst van landen met de grootste goudreserves. In december voegde Rusland ook meer dan 21 ton goud aan haar reserves toe.

Rusland blijft goud kopen

Goud als percentage van totale reserves Rusland

Centrale banken blijven goud kopen

“Centrale banken zien goud als een strategische asset en als middel om diversificatie toe te passen”, zo concludeert Vincent Kersten van Hollandgold. “Het feit dat centrale banken van grote landen als China en Rusland onafgebroken goud kopen zegt iets over het toenemende wantrouwen ten aanzien van het dollarsysteem.”

Naast Rusland voegde ook Kazachstan in januari goud aan haar reserve toe. In januari groeide hun voorraad met 100.000 troy ounce naar 7,2 miljoen troy ounce. Vergeleken met een jaar geleden is hun goudvoorraad met 1 miljoen troy ounce toegenomen.

Ook China voegde in januari goud aan haar reserves toe. De People’s Bank of China kocht 16 ton bij en bracht haar totale reserve daarmee naar 1.778 ton. Daar schreven we eerder deze maand al een artikel over op Hollandgold.

Meer vraag naar goud

Niet alleen centrale banken zijn positief over goud. Door de negatieve rente en de lagere groeiverwachting van de wereldeconomie zien ook steeds meer particuliere beleggers en spaarders de waarde van goud. Terwijl de aandelenkoersen dit jaar hard onderuit gingen wist de goudkoers met 15% te stijgen. Daardoor stappen beleggers weer in goud-ETF’s en zien we de populariteit van goudbaren en gouden munten toenemen.

Volgens cijfers van Bloomberg stroomde er in februari ongeveer $4 miljard in ETF’s die fysiek edelmetaal aanhouden. Dat was de grootste toename in een maand sinds juli 2011. Ook bij Hollandgold zagen we deze maand een flinke stijging in de vraag naar edelmetalen.