• Meer dan 50.000 tevreden klanten
  • AFM vergunning
  • Verzekerde en discrete levering

Actuele koersen (kg): Goud: €57,025 | Zilver: €698

1:00

Rusland kocht in december ruim 21 ton goud

Datum 22 jan. 2016   Categorieën Categorieën: Beleggen in goud

De centrale bank van Rusland blijft ondanks de grote economische crisis in het land goud kopen. De nieuwste cijfers van de centrale bank laten zien dat de goudvoorraad in december met 21,7 ton is toegenomen naar een totaal van 1.415 ton. Daarmee versterkt Rusland haar zesde positie in de wereldwijde ranglijst van landen met de grootste goudvoorraden.

Uit cijfers van de World Gold Council blijkt dat Rusland het afgelopen jaar een recordhoeveelheid van ruim 206 ton goud aan haar reserves heeft toegevoegd. Dat is meer dan in 2014, toen de centrale bank met 173 ton ook al veel goud kocht. Toen Rusland in 2006 begon met goud kopen vertegenwoordigde het edelmetaal minder dan 4% van de totale reserves. Eind 2015 was dat al toegenomen tot ruim 13% van de totale reserves.

Rusland heeft al meer dan 13% van haar reserves in goud

Crisis in Rusland

Door de daling van de olieprijs is de economie van Rusland in een diepe crisis terechtgekomen. De inflatie is hoog en de waarde van de roebel is in een paar jaar tijd meer dan gehalveerd ten opzichte van de dollar. Om de waardedaling van de munt te dempen heeft Rusland al een aanzienlijk deel van haar valutareserves moeten aanspreken, maar desondanks blijft de centrale banken goud aan haar reserves toevoegen. Sterker nog, de afgelopen twee jaar heeft het land haar aankopen van goud zelfs opgeschroefd.

Rusland kocht in 2015 recordhoeveelheid goud

Rusland verkocht valutareserves en koopt goud

Goud naar marktwaarde

Sinds 2006 waardeert de Russische centrale bank haar goudvoorraad maandelijks naar de actuele goudkoers. Daarvoor werd het edelmetaal in de kluis gewaardeerd tegen een historische vaste koers van $300 per troy ounce. Door het goud naar de marktprijs te waarderen erkent de centrale bank dat de waarde van goud kan schommelen ten opzichte van de waarde van de roebel.

Dat is een belangrijke trendbreuk met het verleden van de goudstandaard, waarin centrale banken en overheden probeerden de prijs van goud te koppelen aan de munt. De ECB waardeert de goudreserves van de eurozone al sinds de introductie van de gemeenschappelijke munt naar de marktprijs. De Chinese centrale bank rapporteert haar goudvoorraden sinds vorig jaar ook naar de maandelijkse goudkoers.

Goudvoorraad Rusland blijft groeien

Centrale banken blijven goud kopen

De centrale bank van Rusland wil haar goudreserves verder uitbreiden, omdat het edelmetaal gezien wordt als een veilige reserve zonder politiek risico. Goud heeft een disciplinerende werking in het financiële systeem en wordt door vrijwel alle centrale banken aangehouden als een vangnet in tijden van crisis. Sinds het uitbreken van de financiële crisis zijn centrale banken netto koper van goud geworden op de wereldwijde goudmarkt.