Run op goud in Turkije houdt aan

Turken kopen dit jaar massaal goud om hun vermogen te beschermen tegen de waardedaling van de Turkse lira, zo meldt Bloomberg. Sinds het begin van dit jaar heeft de munt al 25% van haar waarde verlopen ten opzichte van de dollar. Ook is de inflatie veel hoger dan de rente, waardoor sparen niet veel zin meer heeft. In een poging de waardedaling van de munt te stoppen besloot president Erdogan eerder deze maand de president van de centrale bank te vervangen. Dit heeft echter niet mogen baten, want Turken blijven nog altijd veel goud kopen.

In de twee weken nadat Erdogan een nieuwe president aanstelde bij de centrale bank heeft de Turkse bevolking omgerekend $2,2 miljard aan goud gekocht. Volgens cijfers van de centrale bank beheren commerciële banken nu voor $36,4 miljard aan goud voor hun klanten, bijna drie keer zoveel als eind vorig jaar. De vraag naar goud is zelfs zo groot dat de import van het edelmetaal het grootste deel van het tekort op de betalingsbalans voor haar rekening neemt.

Naast goud zoeken Turken ook hun toevlucht in vreemde valuta. De tegoeden in harde valuta stegen dit jaar met $34,5 miljard naar een record van $228,2 miljard. De afgelopen twee weken voegden Turken bijna $4 miljard aan vreemde valuta aan hun vermogen toe.

Turken bewaren meer goud bij commerciële banken

Vlucht naar goud

Eerder deze maand steeg de goudkoers in Turkse nog naar recordhoogte, maar door de prijsdaling van goud op de internationale markt en een opleving van de lira daalde de prijs in de Turkse valuta met tien procent. Ondanks deze correctie blijven Turken de voorkeur geven aan het edelmetaal, omdat het op lange termijn haar waarde beter behoudt dan de lira. In onderstaande grafiek hebben we de prijsontwikkeling van goud in Turkse lira over de afgelopen twintig jaar afgezet tegen de prijsontwikkeling in euro's en Amerikaanse dollars.

Deze grafiek laat zien dat alle valuta koopkracht verloren ten opzichte van goud, maar dat de Turkse lira het veel slechter deed dan de euro en de dollar. Vandaag de dag is de goudkoers in euro's 5,5 keer zo hoog als aan het begin van deze eeuw, in dollars is de koers nu 6,5 keer zo hoog. Dat lijkt veel, maar valt in het niet bij de Turkse lira. Voor een troy ounce goud betaal je in deze valuta nu ruim 90 keer zoveel als twintig jaar geleden. Omgerekend is dat een gemiddelde waardestijging van 8,93% per jaar in euro, 9,77% per jaar in Amerikaanse dollars en 25,32% per jaar in Turkse lira. Daar kan geen spaarrente tegenop.

Goudprijs in Turkse lira schiet omhoog

Lees ook:

Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines