Turkije schroeft goudaankopen verder op

Turkije is de laatste maanden zeer actief op de goudmarkt. Het land heeft sinds begin vorig jaar al 270 ton goud aan haar reserves toegevoegd, meer dan enig ander land in dezelfde periode. Zelfs Rusland en China kochten in dezelfde periode niet zoveel goud, zo blijkt uit cijfers van de World Gold Council. In april voegde Turkije 38,8 ton aan haar voorraad toe, nadat ze in maart ook al 31,6 ton had aangekocht. China koopt al maanden geen goud meer bij, terwijl Rusland zeer recent haar opkoopprogramma staakte.

De goudaankopen van Turkije zijn opvallend, aangezien het land economisch gezien in zwaar weer zit. Het land heeft een gedeelte van haar dollarreserves moeten aanspreken om de aanhoudende waardedaling van de lira af te remmen. In augustus 2018 riep president Erdogan zijn bevolking op goud en vreemde valuta als euro's en dollars om te wisselen voor Turkse lira. Tevergeefs, want de waarde van de munt zakte dit jaar nog naar een nieuw dieptepunt.

Zeer recent nog heeft president Erdogan de aanval geopend op speculanten die dollars het land uit zouden smokkelen. Turkije heeft de dollars hard nodig, omdat bedrijven en banken relatief veel verplichtingen in dollars hebben. Om aan die verplichtingen te kunnen voldoen hebben ze voortdurend dollars nodig, die door een kapitaalvlucht richting de Verenigde Staten schaars zijn geworden. Turkije heeft ook geen swapline met de Federal Reserve om de schaarste aan dollars tijdelijk op te vangen.

Waarom koopt Turkije goud?

Door de economische problemen neemt de druk op zowel Turkse bankensector als de centrale bank toe. Het is dan ook opvallend om te zien dat de centrale bank nu op grote schaal goud koopt. Een mogelijke verklaring is dat ze op die manier het vertrouwen in de lira probeert te versterken. Door de goudvoorraad uit te breiden neemt de impliciete gouddekking van de munt toe.

Een andere verklaring voor de Turkse goudaankopen is van geopolitieke aard. Door de verslechterde relatie met de Verenigde Staten zijn economische sancties niet uitgesloten. In dat geval is het verstandig om valutareserves om te wisselen voor fysiek goud, omdat het edelmetaal geen tegenpartij risico kent en altijd verhandeld kan worden. Zo heeft Venezuela in 2018 ondanks economische sancties zeker 20 ton goud aan Turkije verkocht. Ook gebruikte Turkije een deel van haar goudreserve om te kunnen handelen met Iran, dat eveneens werd geplaagd door Amerikaanse sancties.

Door haar goudvoorraad uit te breiden dekt Turkije zich in tegen economische, politieke en geopolitieke risico's. Daarmee volgt ze het voorbeeld van landen als Rusland en China, die hun goudvoorraden de afgelopen jaren ook al flink hebben uitgebreid. De totale goudreserve van Turkije bedraagt momenteel 524 ton, terwijl dat begin 2017 nog slechts 116 ton was.

Turkije gaat aan de leiding met goudaankopen (klik voor grotere versie)

Turkije heeft de laatste jaren veel goud gekocht (klik voor grotere versie)

Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines