• Meer dan 50.000 tevreden klanten
  • AFM vergunning
  • Verzekerde en discrete levering

Actuele koersen (kg): Goud: €54,239 | Zilver: €663

1:00

Roemenië steunt voorstel om goud terug te halen

Datum 2 apr. 2019   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws, Beleggen in goud
Roemenië steunt voorstel om goud terug te halen

Het senaat van Roemenië heeft een wetsvoorstel aangenomen om de nationale goudvoorraad bijna volledig in eigen land te bewaren. Daarmee is de repatriëring van ongeveer 55 ton goud uit het Verenigd Koninkrijk weer een stap dichterbij gekomen. Als het voorstel wordt omgezet in wetgeving moet de centrale bank tenminste 95% van de goudvoorraad in eigen land bewaren. Op het moment van schrijven ligt 65% van de totale goudreserve van 103,7 ton in het buitenland opgeslagen.

Het wetsvoorstel werd een maand geleden ingediend door senator Şerban Nicolae en door Liviu Dragnea, partijleider van de Sociaal Democratische Partij. Zij vinden dat er geen goede redenen meer zijn om de goudvoorraad in het buitenland te bewaren. Zeker als de opslagkosten voor het edelmetaal hoger zijn dan het rendement. Voorstanders vonden het niet nodig om het edelmetaal nog langer bij de Bank of England te bewaren, terwijl tegenstanders bezwaar maakten tegen de transportkosten. De goudreserve vertegenwoordigt bij de huidige goudkoers een marktwaarde van bijna €4 miljard.

Meer landen halen goudvoorraad terug

Bijna 60% van de Roemeense goudreserve ligt momenteel opgeslagen bij de Bank of England. Veel landen bewaren een deel van hun goudvoorraad in Londen, omdat dat van oudsher gezien werd als een veilige en betrouwbare opslagpartner. Maar door de veranderingen in het geopolitieke landschap wil Roemenië het goud nu dichter bij huis halen. Daarmee volgt ze het voorbeeld van andere Europese landen, die de afgelopen jaren ook voorraden uit het buitenland terughaalden.

In 2014 haalde Nederland ongeveer 120 ton goud terug uit New York, terwijl Duitsland over een periode van vier jaar 300 ton goud uit New York en 374 ton uit Parijs repatrieerde. Vorig jaar haalde Hongarije haar goudvoorraad van 3,1 ton weg uit Londen. Daarna besloot ze goud bij te kopen en de voorraad te vertienvoudigen naar 31,5 ton.

Venezuela haalde in 2012 in opdracht van de toenmalig president Hugo Chavez al 160 ton goud weg bij de Bank of England. Begin dit jaar probeerde de regering nog eens 14 ton goud terug te halen, maar dat lukte niet. De Bank of England weigerde het edelmetaal vrij te geven, waarschijnlijk op verzoek van de Verenigde Staten. Mogelijk was dat voor Şerban Nicolae en Liviu Dragnea reden om het wetsvoorstel in te dienen.