• Meer dan 50.000 tevreden klanten
  • AFM vergunning
  • Verzekerde en discrete levering

Actuele koersen (kg): Goud: €59.009 | Zilver: €708

1:00

Recessie-angst: Europese valuta kelderen

Datum 11 jul. 2022   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws
Recessie-angst: Europese valuta kelderen

Door: Enrique Diaz-Alvarez

De angst voor een recessie is nu vooral op Europa gericht. De markten zijn steeds bezorgder over de kwetsbaarheid van de gasvoorziening in Europa, terwijl het Amerikaanse werkgelegenheidsrapport een positief beeld van de Amerikaanse economie geeft.

De Europese valuta deden het hierdoor slecht. De euro daalde het sterkst: meer dan 2% ten opzichte van de dollar. Het opstappen van Boris Johnson en de aanslag op Shinzo Abe leken nauwelijks effect op de valuta van die landen te hebben. Het Britse pond presteerde zelfs vrij goed en steeg scherp ten opzichte van de euro. Bij de opkomende markten zette de Braziliaanse real de beste prestatie neer. Dit was een beetje verrassend, maar valt te verklaren als ‘bounce-back’ (opveren) van een ondergewaardeerde munt na een recente verkoopgolf.

Deze week krijgen we in de VS het inflatierapport. Het CPI-rapport is mondiaal een van de belangrijkste gegevenspunten geworden. Het headlinecijfer van woensdag zal naar verwachting opnieuw het hoogste in tientallen jaren zijn, maar de kerncijfers zouden iets kunnen terugvallen. Verder is er deze week weinig nieuws. Dit kan betekenen dat de altijd onvoorspelbare krantenkoppen over de energievoorziening in Europa overdreven veel invloed op de markten zullen hebben. Hieronder de belangrijkste valuta in detail:

Euro

De combinatie van een sterke dollar en nervositeit over de gasleveringen aan Centraal-Europa zorgde ervoor dat euro zijn laagste punt in 20 jaar bereikte. De munt wordt nu lager gewaardeerd dan ooit en de posities zijn deze week nóg overstrekter, maar er is angst voor stopzettingen door verstoring van de gaslevering aan Centraal-Europa. De gemeenschappelijke munt is daardoor op dit moment nog steeds een hete aardappel die iedereen doorschuift. Er staat deze week in de eurozone geen marktschokkend nieuws de agenda, dus zal de handel bepaald worden door het CPI-rapport uit de VS.

Britse pond

Het aftreden van Boris Johnson kreeg vorige week alle aandacht, want er waren geen belangrijke nieuwe cijfers. Vreemd genoeg steeg het Britse pond na dit nieuws juist ten opzichte van alle andere Europese valuta. De meedogenloze rally van de dollar wist het bijna bij te houden. De PMI-indicatoren voor de economische activiteit in juni werden opwaarts bijgesteld, wat het pond een positieve context opleverde. Deze week zal de aandacht terugkeren naar de economie: we krijgen de cijfers van mei over de bouw, de industriële productie en de handelsbalans.

Amerikaanse dollar

Het Amerikaanse arbeidsmarktrapport was opnieuw sterk. Dit bevestigt ons idee dat er geen enkele sprake is van een recessie. Er komen nog steeds banen bij, en dat gaat veel sneller dan de toename van de beroepsbevolking. De werkloosheid blijft ruim beneden de 4% en het aantal werkzoekenden valt in het niet bij het aantal vacatures. Zo ziet een recessie er niet uit. De markten prijzen een grote mate van waarschijnlijkheid in dat de Fed bij zijn julibijeenkomst de rente met 75 basispunten verhoogt, maar het inflatierapport van deze week kan nog roet in het eten gooien. Het kerncijfer is volgens ons belangrijker dan het headlinecijfer. Andere rapporten, zoals het PCE, leken op stabilisatie te wijzen. Een neerwaartse verrassing zou de markten ertoe kunnen bewegen om weer 50 basispunten in te prijzen, waardoor een tegentrend kan ontstaan in de vorm van een verkoopgolf van de greenback.

 

Over Ebury:

Ebury maakt internationale markten toegankelijker met valutadiensten op maat en flexibel handelskrediet voor ondernemingen. Ebury werkt samen met ruim 12.000 organisaties en verricht 12 miljard euro aan valutatransacties in 140 verschillende valuta. Het bedrijf heeft kantoren in het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Spanje en Polen. De speerpunten van Ebury:

- Financiële diensten die normaal zijn voorbehouden aan grote multinationals
- Financiering van uw aankopen
- Marktkennis en valutadiensten op maat
- Ons netwerk van liquidity providers en intermediaire banken
- Transacties in ruim 140 verschillende valuta

Meer informatie op www.ebury.nl

Holland Gold YouTubeKijk ook eens een keer op ons YouTube kanaal

Namens Holland Gold interviewen Paul Buitink en Joris Beemsterboer verschillende economen en experts op macro-economisch gebied. Het doel van de podcast is om de kijker een beter beeld en houvast te bieden in een steeds sneller veranderend macro-economisch en monetair landschap. Klik hier om te abonneren.