• Meer dan 50.000 tevreden klanten
  • AFM vergunning
  • Verzekerde en discrete levering

Actuele koersen (kg): Goud: €54,239 | Zilver: €663

1:00

Productiekosten goudmijnen naar hoogste niveau sinds 2013

Datum 10 dec. 2021   Categorieën Categorieën: Beleggen in goud, Beleggen in zilver
Productiekosten goudmijnen naar hoogste niveau sinds 2013

 

De productiekosten van goudmijnen stegen in het derde kwartaal naar gemiddeld $1.123 per troy ounce, het hoogste niveau sinds 2013. Volgens de World Gold Council stegen de kosten ten opzichte van het vorige kwartaal met 4%. In vergelijking met dezelfde periode van vorig jaar stegen de kosten voor de goudwinning zelfs met 16%. Deze toename is voor een groot deel toe te schrijven aan hogere energieprijzen, want het kost veel energie om goud uit de grond te halen. Naast een hogere energierekening waren de goudmijnen ook meer geld kwijt aan personeelskosten. Krapte op de arbeidsmarkt en coronabeperkingen drijven de loonkosten verder op.

De productiekosten van de goudmijnsector worden meestal uitgedrukt als all in sustaining cash costs (AISC). Deze definitie omvat niet alleen de kosten van de goudwinning zelf (cash costs), maar ook bijkomende kosten zoals exploratie en afschrijving. Deze ruimere definitie bevat dus ook alle kosten die goudmijnen maken om op lange termijn operationeel te blijven. Deze kosten stijgen nu al vijf kwartalen op rij, maar desondanks blijft het lucratief om goud te winnen. Een voordeel voor de sector is dat de lokale valuta in veel goudproducerende landen in waarde is gedaald ten opzichte van de dollar. Daardoor valt de opbrengst van het edelmetaal omgerekend naar de lokale valuta hoger uit.

Productiekosten goudmijnen (AISC) naar hoogste niveau sinds 2013 (Bron: World Gold Council)

Goudmijnen blijven winstgevend

Door hogere productiekosten valt de winstmarge van de goudmijnsector lager uit, maar het is nog steeds zeer rendabel om goud te winnen. Onderstaande grafiek laat de netto opbrengst van de goudmijnen zien. Dit is de gemiddelde goudprijs in een kwartaal minus de gemiddelde productiekosten gedurende diezelfde periode. Deze winstmarge was het hoogste in het derde kwartaal van 2020, omdat de goudprijs toen naar recordhoogte steeg. De goudprijs is nu wat lager, waardoor de netto winstmarge in het derde kwartaal tot $667 per troy ounce daalde. Dat was een daling van 9% ten opzichte van het vorige kwartaal en het laagste niveau sinds het eerste kwartaal van 2020.

Kijken we naar de langere termijn, dan zien we dat de winstmarge nog steeds zeer gezond is. Zo is de marge met $667 per troy ounce nog altijd twee keer zo hoog als de gemiddelde opbrengst in de jaren 2014 en 2015. Zoals de laatste grafiek laat zien is slechts 6% van de totale wereldwijde goudmijnproductie bij de huidige productiekosten niet meer rendabel. De kosten van deze kleine groep goudmijnen waren in het derde kwartaal hoger dan de gemiddelde goudprijs van $1.790 per troy ounce.

Goudprijs versus goudmijnen

Dat de winstgevendheid van de goudmijnsector wat gedaald is blijkt ook wel uit de aandelenkoersen. De GDX, een index van grote goudmijnbedrijven, staat momenteel met een koers van $30,69 bijna een derde lager dan het record van $42,94 begin augustus vorig jaar. De index van junior goudmijnaandelen, GDXJ, staat met een koers van $40,92 ook bijna een derde lager dan de piek van $60,95 van vorig jaar. Ter vergelijking, de goudprijs is vanaf het hoogtepunt van vorig jaar augustus slechts met 14% gedaald, van $2.070 naar $1.780 per troy ounce. Het neerwaarts risico van fysiek goud was dus de helft lager dan dat van goudmijnaandelen.

Netto winstmarge goudmijnsector daalt, maar ligt nog steeds op een hoog niveau (Bron: World Gold Council)

Kostencurve goudmijnsector laat zien dat meeste goudmijnen nog steeds zeer rendabel zijn (Bron: World Gold Council)

Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines