Platina was zelden zo goedkoop tegenover goud

Platina is zelden zo goedkoop geweest ten opzichte van goud als op dit moment. Uit cijfers van Reuters blijkt dat de prijs van een troy ounce goud momenteel $387 hoger ligt dan de prijs voor een troy ounce platina, terwijl dat prijsverschil over de afgelopen dertig jaar gemiddeld $151 was. De platinaprijs staat onder druk door een afnemende vraag naar dieselauto's, waar katalysatoren in zitten die gebruik maken van het edelmetaal.

De platinaprijs lag historisch gezien dicht bij de goudprijs en was aan het begin van deze eeuw zelfs flink duurder. Vlak voor het uitbreken van de financiële crisis en de daling van de olieprijs bereikte de prijs van het edelmetaal een piek van $2.290 per troy ounce, terwijl goud op dat moment voor iets meer dan de helft verhandeld werd. Na een flinke correctie gingen de prijzen van beide metalen weer gelijk op, maar de laatste drie jaar deed het gele metaal het beduidend beter.

Beleggen in platina

Platina is primair een industrieel metaal, maar wordt door het speculatieve karakter ook verkocht als beleggingsobject, namelijk in de vorm van platinabaren en munten. Deze worden onder hetzelfde btw-tarief verhandeld als zilverbaren en zilveren munten. Wilt u beleggen in platina, dan kunt u via Hollandgold ook platina kopen in combinatie met opslag in Zwitserland. Daar wordt het edelmetaal niet met btw belast, wat betekent dat je veel meer waar voor je geld krijgt.

Platina zelden zo goedkoop tegenover goud (Bron: Reuters)