• Meer dan 50.000 tevreden klanten
  • AFM vergunning
  • Verzekerde en discrete levering

Actuele koersen (kg): Goud: €56.171 | Zilver: €674

1:00

Ontwerp van de digitale euro uitgelekt, hoe gaat CBDC er in Europa uitzien?

Datum 22 jun. 2023   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws
Ontwerp van de digitale euro uitgelekt, hoe gaat CBDC er in Europa uitzien?

 

De digitale euro zal geen rente dragen en krijgt de status van wettig betaalmiddel, zo blijkt uit een artikel van CoinDesk. De Europese Commissie komt op 28 juni met een wetsvoorstel voor de digitale euro, maar informatie over de digitale munt werd vorige week al gelekt. Mensen maken zich al geruime tijd grote zorgen over de privacy en programmeerbaarheid van de digitale euro. Hoe gaat de munt eruitzien en zijn de zorgen over de digitale munt terecht?

De onderzoeksfase van de Europese Centrale Bank (ECB) is nu bijna twee jaar aan de gang. Sindsdien is er veel onderzoek gedaan naar de digitale euro en wordt er steeds meer duidelijk over het ontwerp van verschillende centrale banken. Zo liet ECB-directielid Fabio Panetta al doorschemeren dat er waarschijnlijk een limiet rond de €3.000 zou gelden voor CBDC-accounts in de Eurozone. Later dit jaar wordt er een beslissing genomen over de verdere implementatie van de digitale munt. Ook andere centrale banken zijn al vergevorderd met de introductie van hun digitale munt. Nigeria en de Bahama’s hebben al digitaal centrale bankgeld en landen als China en Zweden zijn al ver in de testfase.

 

 e tijdlijn van de ECB.

De tijdlijn van de ECB. (Bron: ECB)

Rente

Het wetsvoorstel van de Europese Commissie dat gepland staat op 28 juni is vorige week gelekt, waardoor er nu al een inkijkje is in het ontwerp van de munt. Er staat onder andere in dat er geen rente over de digitale euro wordt betaald. De laatste jaren werd er veel onderzoek gedaan naar eventuele rente over CBDC. Zo deed de Duitse econoom Ulrich Bindseil al onderzoek naar een ontwerp waarin er sprake was van een tiered remuneration. In een dergelijk geval gelden er verschillende rentepercentages voor verschillende schijven. Er wordt dan bijvoorbeeld over de eerste duizend euro een ander rentepercentage geheven dan over de tweede duizend euro op een rekening.

Een grafiek uit een onderzoek van de ECB. (Bron- ECB)

Een grafiek uit een onderzoek van de ECB. (Bron: ECB)

Bovenstaande grafiek geeft weer hoe een dergelijk ontwerp eruit zou zien. De grafiek geeft verschillende rentestanden van afgelopen jaren weer. Mocht de digitale euro voor 2008 ook al hebben bestaan, is het goed mogelijk dat het CBDC-rentepercentage van de lage bedragen (de rode lijn) iets onder de depositorente had gelegen, terwijl de rente over de hoge bedragen (De lichtblauwe lijn) op nul zou staan. In de periode van onconventioneel monetair beleid zou de rode lijn naar nul zijn gegaan, terwijl de lichtblauwe lijn negatief zou zijn geworden om bestedingen aan te jagen en grote CBDC-deposito’s te ontmoedigen.

Dat lijkt dus allemaal voorlopig niet te gaan gebeuren, blijkens het wetsvoorstel dat rente op de digitale euro verbiedt. De digitale euro blijft een schuld van de centrale bank en betaalt daarom geen rente. De infrastructuur wordt wel beheerd door derde partijen, aangezien banken en betaaldiensten zorgen voor een veel efficiënter betalingsverkeer. 

Programmeerbaarheid 

De ECB lijkt programmeerbaar geld voorlopig ook uit te sluiten, zo schrijft CoinDesk. Toch lijkt dit tegenstrijdig met de eerdergenoemde limiet van €3.000, zo zegt fractievoorzitter van FVD Flevoland Jelena Postuma in een aflevering van Blckbx; ‘Om die limiet te handhaven moet je als centrale bank toch inzicht hebben in de hoeveelheid geld die mensen op hun rekening hebben staan. Op die manier is volledige privacy niet gewaarborgd. Er is dus nog steeds een vorm van controle’. Jelena Postuma was onlangs ook te gast op het kanaal van Holland Gold, waar ze diep inging op de BRICS-landen en de rol van de dollar. Vorige week schreven we op Holland Gold ook al een artikel over econoom Zoltan Pozsar, die daar diep op in ging. 

Overigens zijn programmeerbare transacties op den duur misschien wel mogelijk. Dit is onder andere al onderzocht door de Zweedse centrale bank en daar schreven we in mei een artikel over. Conditionele betalingen kunnen juist wenselijk zijn als ze geïnitieerd worden door de gebruikers van het geld. Volgens de Zweden lijken deze betalingen dan meer op smart contracts en wordt een betaling alleen voldaan als er ook aan bepaalde voorwaarden is voldaan. Zo noemt de centrale bank de aankoop van een auto als voorbeeld. De transactie wordt alleen uitgevoerd indien de klant het juiste bedrag overmaakt en als de auto op de naam van de klant staat. Tot die tijd is het bedrag dat de klant overmaakt als het ware bevroren. Pas als de auto op de naam van de klant staat (of is afgeleverd) verschijnt het geld op de rekening van de autodealer.

Privacy 

In theorie is het mogelijk om tokens te introduceren die volledige anonimiteit garanderen. In zo’n geval zou een transactie met de digitale euro meer weg hebben van een cryptotransactie. Dit is niet het ontwerp waar de ECB voor kiest, aangezien men ook wil controleren of er geen criminele activiteiten worden gefaciliteerd met de digitale euro. Daarom zullen rekeninghouders met de digitale euro waarschijnlijk ongeveer even veel privacy genieten als men nu gewend is met een rekening bij een commerciële bank. Contant geld verschaft dus meer privacy dan de digitale euro.

Belangrijk aan het nieuwe betaalmiddel is dat offline betalingen ook mogelijk moeten zijn. Dit is het geval als de betaler niet aangesloten is op het internet. Dit in tegenstelling tot online betalingen, die vaak via diensten zoals Paypal of een betaalapp verlopen. De tekst die CoinDesk heeft mogen inzien is duidelijk over de mogelijkheid offline te kunnen betalen; ‘De digitale euro moet vanaf het begin zowel online als offline betalingen kunnen verrichten’. De ECB, banken of betaaldiensten kunnen niet bij privacygevoelige informatie. Dit soort informatie is volgens het wetsvoorstel alleen zichtbaar voor autoriteiten die criminele activiteiten moeten opsporen.

Veilige haven

De afgelopen maanden toonden aan dat commerciële banken nog altijd in moeilijkheden kunnen raken. Centrale banken kunnen daarentegen niet failliet gaan. Central Bank Digital Currencies kunnen dan dus gaan fungeren als veilige haven. Het idee voor een veilige rekening werd eerder al geopperd, mede door stichting Full-Reserve en stichting Ons Geld. De depositobank kwam er destijds niet, aangezien de bank wel deel zou moeten nemen aan het depositogarantiestelsel. Mahir Alkaya, kamerlid voor de Socialistische Partij, kwam vervolgens met een idee voor een publieke depositobank, maar ook zijn idee voor een Nationale Betaal- en Spaarbank vond geen doorgang

Nu zou de digitale euro op termijn deze veilige rekening kunnen worden. Het sparen van grote bedragen is alleen niet mogelijk, aangezien de limiet naar alle waarschijnlijkheid op 3.000 euro wordt gesteld. Het kan wel zo zijn dat de digitale euro een succes wordt en dat eventuele neveneffecten succesvol kunnen worden opgevangen. In dergelijk geval kan de limiet langzaam worden verhoogd. Deze neveneffecten zullen we beschrijven in een volgend stuk. Het wordt interessant om te zien hoe het wetsvoorstel er precies uit gaat zien op 28 juni.

 

 Holland Gold YouTubeKijk ook eens een keer op ons YouTube kanaal

Namens Holland Gold interviewen Paul Buitink en Joris Beemsterboer verschillende economen en experts op macro-economisch gebied. Het doel van de podcast is om de kijker een beter beeld en houvast te bieden in een steeds sneller veranderend macro-economisch en monetair landschap. Klik hier om te abonneren.