• Meer dan 50.000 tevreden klanten
  • AFM vergunning
  • Verzekerde en discrete levering

Actuele koersen (kg): Goud: €54,239 | Zilver: €663

1:00

Negatieve rente, wat moet je doen met je spaargeld?

Datum 21 apr. 2021   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws, Beleggen in goud, Beleggen in zilver
Negatieve rente, wat moet je doen met je spaargeld?

 

In navolging op ING verlagen steeds meer banken de grens voor negatieve rente. De ABN Amro verlaagde deze grens onlangs van een half miljoen euro naar €150.000, terwijl de Volksbank de limiet deze week van €250.000 naar €100.000 verlaagde. Ook klanten van SNS, ASN Bank en RegioBank moeten vanaf 1 juli een half procent rente gaan betalen op tegoeden boven de €100.000. Als deze trend zo doorgaat wordt negatieve rente binnenkort eerder regel dan uitzondering. Dat betekent dat spaarders in beweging moeten komen als zij hun vermogen willen beschermen.

De Rabobank is de enige bank die de grens voor negatieve rente recent nog niet heeft verlaagd, maar dat lijkt slechts een kwestie van tijd. Alle banken worstelen namelijk met hetzelfde probleem, namelijk een overschot aan spaartegoeden. Deze tegoeden parkeren banken tegen een depositorente van -0,5% bij de Europese Centrale Bank.

Het ziet er nog niet naar uit dat de rente binnenkort zal stijgen, waardoor banken dit steeds meer zullen doorberekenen aan klanten. Ze doen dat door de drempel waarboven je rente betaalt verder te verlagen. "Hoewel negatieve rentes vervelend zijn voor spaarders, ligt het voor de hand dat banken voor meer klanten negatieve rentes zullen gaan hanteren als de rente lang laag blijft," zo schreef De Nederlandsche Bank in haar laatste jaarverslag.

Negatieve rente

Momenteel ligt de grens voor negatieve rente bij veel banken op €100.000, maar dat zou in de toekomst nog verder kunnen dalen. Het kost banken namelijk geld om spaartegoeden aan te houden, terwijl het verdienmodel van banken door lage rentestanden en hogere kosten voor toezicht onder druk staat. Ook moeten banken extra buffers aanleggen om eventuele afschrijvingen op hun kredietportefeuilles op te vangen. Door de coronacrisis zijn verschillende sectoren van de economie hard geraakt.

Banken zitten helemaal niet op uw spaargeld te wachten. Zo moedigt ING haar klanten aan om vooral bij een andere bank te sparen, waar het mogelijk nog wat meer rente oplevert. Het probleem is alleen dat geen enkele grote bank in Nederland nog rente geeft op spaargeld. Daarvoor moeten spaarders op avontuur in landen aan de randen van de Eurozone, waar sommige banken nog wel rente bieden. Banken die niet altijd onder een depositogarantiestelsel vallen, een riskante onderneming dus.

Het is ook mogelijk om geld voor een langere tijd vast te zetten op een spaardeposito, maar dat betekent dat u jarenlang niet over dat geld kunt beschikken. Daarmee kunt u - afhankelijk van de looptijd - nog bijna een procent rente ontvangen, maar dat is niet voldoende om te compenseren voor de waardedaling van het geld.

Alternatieven voor spaargeld

Spaarders leveren niet alleen koopkracht in door negatieve rente, maar ook via inflatie en vermogensbelasting. Als spaarder betaal je dus een steeds hogere risicopremie om je spaargeld bij de bank te parkeren, waar het tot €100.000 gegarandeerd is. Daardoor wordt het steeds aantrekkelijker om alternatieven te overwegen die meer rendement opleveren. Denk bijvoorbeeld aan een aandelenportefeuille, die meer opbrengsten in de vorm van dividend genereert. Of een belegging in vastgoed, al brengt verhuur ook extra gedoe met zich mee. Bovendien staan de huizenprijzen in Nederland momenteel op recordhoogte.

Dan zijn er nog tal van alternatieve beleggingen zoals horloges, sieraden of klassieke auto's. Deze kunnen erg interessant zijn, maar alleen voor kenners die weten wat ze moeten kopen. En dan zijn er nog virtuele munten, die steeds populairder worden onder een grote groep beleggers. Door de enorme volatiliteit zijn cryptovaluta echter niet geschikt voor spaarders. Dan zijn edelmetalen als goud en zilver een veiliger alternatief. Deze leveren weliswaar geen inkomsten op, maar kennen ook veel minder risico. Sterker nog, over de lange termijn blijken edelmetalen waardevaster dan het fiatgeld van overheden.

Goud versus valuta sinds 1900 (Bron: World Gold Council)

Sparen in goud en zilver?

Zeker nu overheden met geld strooien en centrale banken op grote schaal staatsobligaties opkopen zouden spaarders zich zorgen moeten maken over de koopkracht van hun geld. Dat is op lange termijn nog problematischer dan de negatieve rente, omdat dit het vertrouwen in de waarde van geld ondermijnt. De monetaire geschiedenis bevat daar talloze voorbeelden van.

Bij Goudstandaard kunt u veilig en gemakkelijk fysiek edelmetaal aankopen. Indien gewenst ook in combinatie met opslag. Het edelmetaal ligt dan niet bij u thuis, maar in een goed beveiligde opslaglocatie. Bovendien is het dan volledig verzekerd. Sparen in goud als alternatief voor de spaarrekening.

Wilt u meer weten over de opslag van edelmetalen? Klik hier voor meer informatie of bekijk ons assortiment van goudzilver en platina in combinatie met opslag.