Er is nog meer reden om goud te kopen nu de Britse bevolking zich heeft uitgesproken voor een vertrek uit de Europese Unie, zo beweert Marc Faber. Als gevolg van de onrust op de financiële markten is er volgens de beleggingsgoeroe een grotere kans op nieuwe stimuleringsmaatregelen door centrale banken, wat een waardedaling van valuta en een stijging van de goudkoers tot gevolg kan hebben.

Faber zegt in een gesprek met Bloomberg dat hij rekening houdt met een vierde ronde van monetaire verruiming door de Amerikaanse centrale bank. Er zijn op dit moment zelfs meer analisten die rekenen op een renteverlaging dan op een renteverhoging door de Federal Reserve, ondanks de belofte van de centrale bank om de rente dit jaar stapsgewijs te verhogen. Door de grote onrust na de 'Brexit' rekenen nog maar weinig beleggers op een renteverhoging voor het einde van dit jaar.

Marc Faber blijft goud kopen

Beleggingsgoeroe Marc Faber is al jaren positief over edelmetalen en zegt nog steeds iedere maand goud te kopen. Ook is hij positief over de goudmijnaandelen, al is hij terughoudend om daar nu in te beleggen. Veel van deze aandelen zijn sinds het begin van dit jaar in prijs verdubbeld. Er moet eerst een correctie plaatsvinden, voordat de aandelen van de goudmijnen aan een nieuwe stijging zullen beginnen.

De goudprijs schoot als gevolg van de Brexit met 10% omhoog en staat op het moment van schrijven ruim twintig procent hoger dan begin dit jaar. In Britse ponden is de prijs van het edelmetaal sinds het begin van dit jaar zelfs met 37% gestegen. Onzekerheid over de gevolgen van een 'Brexit' en de verwachting dat centrale banken nog langdurig vast zullen houden aan een soepel monetair beleid stuwt de goudprijs omhoog. Zelfs banken die begin dit jaar nog negatief waren over goud - zoals JP Morgan, Deutsche Bank, Goldman Sachs en ABN Amro - voorzien nu een opwaartse trend voor het edelmetaal.

"Centrale banken kunnen de Brexit gebruiken als een excuus om meer geld bij te drukken. QE4 in de Verenigde Staten komt eraan, terwijl de koopkracht van valuta zal blijven dalen. Onder deze omstandigheden wil je goud bezitten."

Zwakke groei

Marc Faber merkt op dat de wereldeconomie al anderhalf jaar amper groeit en dat ook de groei van de Amerikaanse economie sinds het einde van 2014 verzwakt. Daarover zegt hij het volgende:

"Overal is de groei aan het vertragen en ik zal je vertellen waarom. In essentie was de groei die we hebben gehad sinds 2009 kunstmatig, gedreven door geld drukken en door centrale banken die de prijzen van financiële activa hebben opgedreven. Als aandelen, obligaties en vastgoed en dergelijke in prijs stijgen zorgt dat voor een trickle down effect."

Over de Brexit heeft Faber ook een uitgesproken mening...

"En Brexit gaat niet over een einde van globalisering. Het gaat over mensen die rebelleren tegen de arrogante elite in de financiële centra. Als je naar het Verenigd Koninkrijk kijkt, dan zie je dat de financiële sector het goed doet en dat financiële activa het goed doen. Maar voor de gewone man gaat het helemaal niet zo goed.

Dat is hetzelfde in Hong Kong, de mensen die de financiële activa hebben doen het goed, maar de gewone man veel minder. De kosten van levensonderhoud zijn gestegen, kijk naar de huren en dergelijke... Er is veel onvrede over dit systeem en daar ging het referendum over. Ik geloof dat het beter is als de arrogante bureaucratie in Brussel een halt wordt toegeroepen en in omvang wordt teruggebracht."

Sentiment goud positief

Veel grote namen uit de beleggingswereld verwachten dat de goudprijs verder gaat stijgen. Bekende namen als George Soros, John Paulson, David Einhorn en Stanley Druckenmiller hebben eerder al een positie genomen in goud en goudmijnaandelen.

Toch is niet iedereen optimistisch. Zo verwacht Jim Rogers in een nieuwe crisis eerder een vlucht richting de dollar dan richting goud en denken analisten van de Zwitserse bank Credit Suisse dat de goudkoers de komende drie tot zes maanden niet meer verder zal stijgen.

Marc Faber: "QE4 komt eraan, zorg dat je goud hebt"