De goudprijs is in mei een paar procent gezakt, maar volgens Georgette Boele van de ABN Amro is dat slechts een tijdelijke correctie in een nieuwe bull market. De prijs van het edelmetaal staat de laatste weken onder druk door speculatie over een mogelijke renteverhoging in de Verenigde Staten, maar volgens analiste Boele is dat geen reden om haar verwachting voor de goudprijs bij te stellen.

In een nieuw rapport dat de ABN Amro deze week uitgebracht schrijft Boele dat de goudprijs traditioneel een sterke negatieve correlatie heeft met de Amerikaanse dollar, omdat beide activa door centrale banken gebruikt worden als een vorm van reserves. Het is dan ook geen verrassing dat de goudprijs tussen februari en april zo hard gestegen is, want in deze periode verloor de dollar 8,5% van haar waarde.

Reële rente

In mei werd de dollar weer sterker door speculatie over een renteverhoging door de Amerikaanse centrale bank, maar de goudprijs daalde daardoor nauwelijks. Dat is volgens Georgette Boele juist een positief teken. Als het sentiment ten aanzien van goud kopen negatief was, dan was de daling van de goudprijs veel groter geweest.

Volgens Georgette Boele is de kans op een renteverhoging in de Verenigde Staten zeer gering. Voeg je daar de verwachting van een oplopende inflatie aan toe, dan daalt de reële rente die beleggers halen op Amerikaanse staatsobligaties. En juist die lagere reële rente is op termijn gunstig voor de goudprijs, zo redeneert de analiste van ABN Amro.

Goudprijs naar $1.450

De ABN Amro bank verhoogde begin dit jaar haar koersdoel voor goud voor eind 2016 naar $1.300 per troy ounce. Later werd het koersdoel nog een keer verhoogd naar $1.370 per troy ounce. De bank verwacht dat de reële rente de komende tijd verder zal dalen, waardoor goud weer aantrekkelijker wordt ten opzichte van andere veilige havens. Boele verwacht dat de koers in 2017 verder zal oplopen tot $1.450 per troy ounce goud.

Verwachting goudprijs volgens ABN Amro