De goudkoers is dit jaar al flink gestegen, maar volgens analisten van Deutsche Bank is het nog steeds interessant om goud te kopen. Toenemende stress in het financiële systeem, de dreigende toename van het aantal wanbetalingen op bedrijfsleningen in de Verenigde Staten en het risico van een scherpe waardedaling van de Chinese munt zijn volgens analisten van de bank reden om veilige havens op te zoeken.

In een nieuw rapport dat vandaag naar buiten werd gebracht schrijven analisten van Deutsche Bank dat goud kopen onder de huidige omstandigheden gerechtvaardigd is.

“Goud is als een soort verzekering en we weten dat de meeste mensen een verzekering met tegenzin afsluiten. De huidige goudkoers zal sommige beleggers er misschien van weerhouden goud te kopen. Toch willen we benadrukken dat gezien de negatieve rentes wereldwijd de kosten om goud aan te houden verwaarloosbaar klein geworden zijn. Daarom is de huidige goudkoers gerechtvaardigd.”

Negatieve rente

Een van de argumenten tegen goud kopen is dat het edelmetaal geen inkomsten genereert in de vorm van rente of dividend. Maar nu centrale banken van onder meer Japan, Zwitserland, Zweden en de ECB aansturen op een negatieve rente wordt dit argument minder sterk.

“We denken dat de economische risico’s neerwaarts zijn. Goud heeft de neiging minder goed te renderen in tijden met sterke economische groei. Door de wereldwijde groeivertraging staat de goudkoers minder onder druk.”

Nieuw koersdoel goud

Deutsche Bank hanteerde tot voor kort nog een koersdoel van minder dan $1.000 voor een troy ounce goud tegen het einde van dit jaar. Maar net als de ABN Amro heeft ook de grootste bank van Duitsland haar koersdoel moeten herzien. Ze denken nu dat de bodem in de goudmarkt achter ons ligt en dat het edelmetaal tegen het einde van dit jaar $1.230 per troy ounce oplevert.

Het is opvallend dat Deutsche Bank haar koersdoel voor goud pas bijstelt nadat de prijs met 15% gestegen is. Blijkbaar zag de bank, net als de ABN Amro, een plotselinge prijsstijging voor het edelmetaal van 16% in euro, 17,5% in dollars en zelfs 24% in Britse ponden dit jaar niet aankomen.

Deutsche Bank: “Het is tijd om goud te kopen”