• Meer dan 50.000 tevreden klanten
  • AFM vergunning
  • Verzekerde en discrete levering

Actuele koersen (kg): Goud: €54,850 | Zilver: €692

1:00

LBMA haalt Russische goudbaren van 'Good Delivery' lijst

Datum 8 maa. 2022   Categorieën Categorieën: Beleggen in goud
LBMA haalt Russische goudbaren van 'Good Delivery' lijst

 

De Londen Bullion Market Association (LBMA) heeft besloten de accreditatie van zes Russische goudsmelterijen in te trekken. Dat betekent dat deze smelterijen hun goud- en zilverbaren vanaf nu niet meer kunnen aanbieden op de goudmarkt in Londen. Vorige week vroeg de LBMA alle smelterijen al naar hun banden met Russische entiteiten die op een sanctielijst staan. En dat bleek problematisch voor Russische smelterijen, omdat de overheid grote belangen heeft in deze sector. Verschillende goudsmelterijen zijn zelfs volledig eigendom van de staat.

Vorige week schreven we dat Russische smelterijen onder een vergrootglas lagen vanwege westerse sancties. Die sancties hebben betrekking op een aantal Russische personen, bedrijven, banken en de Russische centrale bank. Dat raakt ook Russische smelterijen, omdat die hun edelmetalen doorgaans verkopen aan binnenlandse banken en de centrale bank. Rusland is met een jaarlijkse goudmijnproductie van 330 ton de tweede grootste producent ter wereld en daarmee een belangrijke leverancier voor de wereldwijde goudmarkt. Ongeveer tien procent van het wereldwijde aanbod is afkomstig uit Rusland. Ook produceert de mijnbouwsector van het land jaarlijks 1.350 ton zilver, ongeveer vijf procent van de wereldwijde productie.

De Russische smelterijen die per direct hun LBMA accreditatie verliezen zijn:

  • - JSC Krastsvetmet (goud en zilver)
  • - Prioksky Plant of Non-Ferrous Metals (goud en zilver)
  • - JSC Novosibirsk Refinery (goud en zilver)
  • - Moscow Special Alloys Processing Plant (goud)
  • - JSC Uralelectromed (goud en zilver)
  • - Shyolkovsky Factory of Secondary Precious Metals, SOE (goud en zilver)

 

Wat betekent dit voor de goudmarkt?

De laatste jaren exporteerde Rusland een groot deel van haar goudmijnproductie naar het Verenigd Koninkrijk. Door dit besluit van de LBMA zal het land een andere afzetmarkt moeten zoeken, zoals China en het Midden-Oosten. Daar zal men het Russische goud waarschijnlijk nog wel accepteren, zeker als de krapte in de fysieke goudmarkt toeneemt. Ook heeft de centrale bank van Rusland onlangs aangekondigd dat ze weer een deel van de binnenlandse goudproductie gaat opkopen. Haar goudvoorraad is belangrijker geworden nu westerse landen de meeste valutareserves geblokkeerd hebben.

De grootste problemen zullen waarschijnlijk ontstaan op de goudmarkt in Londen. Zo heeft het grootste goud-ETF ter wereld (GLD) de laatste jaren veel goudstaven van Russische makelij aan haar voorraden toegevoegd. Van de totale goudvoorraad heeft ongeveer tien procent een stempel van Russische smelterijen. Bestaande goudbaren met een Russische stempel kunnen daar in de kluis blijven liggen, maar het nieuwe aanbod zal opdrogen. Dat betekent dat de krapte in de fysieke markt zal toenemen, zeker nu beleggers weer massaal in goud-ETF's stappen en fondsen hun allocatie in edelmetalen uitbreiden. Dit kan leiden tot hogere premies en langere levertijden. Deze maatregel van de LBMA lijkt de goudmarkt in Londen dus harder te raken dan de Russische goudsector.

Door geopolitieke onrust en de vrees voor een economische crisis is de goudprijs de laatste dagen tot recordhoogte gestegen. Op dinsdagochtend steeg de prijs van een kilo goud naar een all-time high van €59.800. In dollars steeg de prijs naar meer dan $2.000 per troy ounce, het hoogste niveau sinds augustus 2020. 

 

Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines

 

Holland Gold YouTubeKijk ook eens een keer op ons YouTube kanaal

Namens Holland Gold interviewen Paul Buitink en Joris Beemsterboer verschillende economen en experts op macro-economisch gebied. Het doel van de podcast is om de kijker een beter beeld en houvast te bieden in een steeds sneller veranderend macro-economisch en monetair landschap. Klik hier om te abonneren.