Rusland exporteerde bijna al het goud naar Verenigd Koninkrijk

Bijna al het goud dat Rusland vorig jaar exporteerde was bestemd voor het Verenigd Koninkrijk. Dat blijkt uit cijfers van de douane waar de Russische website RBC onlangs verslag van deed. Uit deze gegevens blijkt dat het Verenigd Koninkrijk in 2019 voor $5,33 miljard aan goud uit Rusland haalde. Dat is omgerekend 93% van de totale goudexport van het land.

Het Verenigd Koninkrijk importeerde vorig jaar zelfs meer goud dan olie, want vorig jaar haalde het land voor $3,4 miljard aan olieproducten uit Rusland. Daarnaast importeerde ze voor $936 miljoen aan platina en $100 miljoen aan zilver. Vergeleken met een jaar eerder is de goudhandel tussen beide landen meer dan vertienvoudigd. Deze trend hangt samen met de ontwikkelingen op de wereldwijde goudmarkt.

Beleggers stappen in goudfondsen

In 2019 stapten beleggers op grote schaal in goud. Verslechterde vooruitzichten voor de wereldeconomie en de verwachting van een ruimer monetair beleid zorgden voor een vlucht naar edelmetalen. Centrale banken versterkten deze beweging aan door bijna een recordhoeveelheid goud te kopen.

De vlucht richting edelmetalen betekende dat grote goudfondsen hun voorraden moesten aanvullen. Veel van deze fondsen bewaren deze voorraad bij de Bank of England, met als gevolg dat goud vanuit de hele wereld richting het Verenigd Koninkrijk stroomde. Dat goud kwam uit andere landen die over grote voorraden beschikken, in dit geval Zwitserland en Rusland. Deze trend wordt nu bevestigd door de importstatistieken.

Rusland exporteert goud

De afgelopen jaren kocht Rusland steeds een groot deel van de binnenlandse goudmijnproductie op. Vorig jaar vielen de goudaankopen met nog geen 160 ton opvallend laag uit, want het was ongeveer 100 ton minder dan in de twee jaar daarvoor. Het verschil stroomde naar het buitenland, zoals we onlangs al beschreven in dit artikel.

Waarom Rusland opeens voorrang geeft aan export, dat is de grote vraag. Mogelijk wil het land voorkomen dat de druk op de fysieke goudmarkt te groot wordt en de goudkoers daardoor omhoog schiet. Een andere mogelijkheid is dat Rusland inmiddels genoeg goud in haar reserves heeft en daarom meer edelmetaal beschikbaar stelt voor de export. Rusland bewaart inmiddels 20% van haar reserves in fysiek goud, tegenover slechts 3% in 2008.

Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines