Door de extreem lage rente bewaren steeds meer Japanners hun spaargeld thuis in een kluisje, zo schrijft de South China Morning Post. Spaarders vrezen voor toenemende financiële repressie in de vorm van negatieve rente en hogere belastingen op vermogen en proberen dit te ontwijken door bankbiljetten in een kluis te stoppen.

Japan kent net als veel andere Aziatische landen een cultuur van spaarzaamheid, waarbij het normaal is om van jongs af aan geld opzij te zetten. Die cultuur is de laatste jaren niet veranderd, maar door het monetaire beleid van de centrale bank zoeken steeds meer spaarders in Japan vandaag de dag naar alternatieven voor een spaarrekening bij de bank.

Een van die alternatieven is om contant geld op te nemen en dat thuis te bewaren. Dat gebeurt steeds vaker, want in de winkels die kluizen verkopen loopt het al enige tijd storm. De South China Morning Post schrijft dat sommige winkels de kluisjes zelfs op een prominente plaats hebben neergezet, zodat klanten deze gemakkelijk kunnen vinden.

De verkoop van dit soort kleine kluisjes - met prijzen oplopend tot $180 - nam vorig jaar al met twintig procent toe en de verwachting is dat er dit jaar opnieuw meer van verkocht zullen worden.

Spaargeld in een kluisje

Voor het uiteenspattend van de Japanse aandelenbubbel in de jaren negentig was het nog wel zinvol om geld op een spaarrekening te zetten, omdat banken toen veel meer rente boden voor spaartegoeden. In tien jaar tijd kon je alleen door het rente op rente effect je spaargeld verdubbelen, waardoor het niet interessant was om contant geld in een kluis te bewaren. Dat is vandaag de dag wel anders, want met de bijkomende kosten van de bank levert een spaarrekening in Japan vrijwel niets meer op.

De extreem lage rente is een wereldwijd probleem geworden voor met name spaarders en pensioenfondsen. Zij worstelen met een laag rendement en gaan op zoek naar alternatieve beleggingen als aandelen, vastgoed en edelmetalen. Dat verklaart waarom ook aandelen, obligaties en vastgoed de laatste jaren zo sterk in prijs gestegen zijn. Ook goud kopen is een interessante optie, omdat het edelmetaal doorgaans goed presteert in tijden van negatieve reële rente.

Japanners stoppen vaker contant geld in kluisjes