• Meer dan 50.000 tevreden klanten
  • AFM vergunning
  • Verzekerde en discrete levering

Actuele koersen (kg): Goud: €54,289 | Zilver: €615

1:00

Internationale goudhandel in Chinese yuan nu al van start

Datum 19 sep. 2014   Categorieën Categorieën: Beleggen in goud


Vorige week schreven we op Hollandgold dat de nieuwe internationale goudbeurs van Shanghai pas op 29 september haar deuren zou openen, maar die informatie bleek snel achterhaald. Tot verrassing van velen werd de goudbeurs op donderdag 18 september al geopend. Via deze beurs, die gevestigd is in de vrijhandelszone van Shanghai, krijgen buitenlandse investeerders voor het eerst directe toegang tot de Chinese goudmarkt, sinds 2013 de grootste afzetmarkt voor goud ter wereld.

Banken uit veertig verschillende landen kunnen goud verhandelen op het Chinese handelsplatform, dat een soort tegenhanger moet worden voor de Amerikaanse Comex. De goudcontracten hebben een omvang van 100 gram, 1 kilogram en 12,5 kilo en worden in Chinese yuan afgerekend. Dat betekent dat de rol van de dollar ook in de internationale goudhandel minder dominant zal worden.

“De lancering van goudcontracten in Azië zal de invloed van China versterken en de prijsvorming verbeteren”, zo verklaarde centrale bank gouverneur Zhou Xiaochuan tijdens de lancering van de beurs in Shanghai. “Dit zal ook de ontwikkeling van de vrijhandelszone van Shanghai een impuls geven. Het is een belangrijke mijlpaal in het openstellen van de Chinese financiële markten.”

Ongeveer twee derde van alle fysieke goudhandel vindt al plaats in Azië, maar de goudprijs wordt nog steeds bepaald door het Westen. Het gevolg daarvan was dat de goudkoers in China soms behoorlijk afweek van de internationale goudprijs. Dit jaar heeft de goudprijs in China $31 per troy ounce boven en $42 per troy ounce beneden de goudprijs in Londen gestaan.

Internationale goudhandel

Goldman Sachs en UBS zijn de eerste international partijen die op de Chinese goudbeurs zullen handelen. Maar ook de Australia & New Zealand Banking Group, HSBC Holdings, Standard Chartered, JPMorgan Chase & Co., Deutsche Bank, Standard Bank Group en de Bank of Nova Scotia zullen volgens een statement van de Shanghai Gold Exchange een rol spelen. Smelterijen als Metalor en Heraeus horen ook bij de eerste groep die op de internationale Shanghai Gold Exchange mogen handelen.

Citigroup Inc., Societe Generale SA, Barrick Gold Corp., Newmont Gold Co. en de Perth Mint horen bij een groep van bijna dertig bedrijven die in een tweede ronde toegang zullen krijgen tot de internationale goudbeurs van Shanghai.

Wat opvalt is dat ook tal van Westerse banken de Chinese goudmarkt omarmen. Dat is niet vreemd, als je bedenkt dat de Chinese yuan een steeds groter marktaandeel krijgt in de wereldhandel. Banken die over veel Chinese yuan beschikken kunnen hun risico afdekken door rechtstreeks in deze munt goud te kopen.

Prijsvorming in yuan

Volgens Jeremy East, edelmetaalhandelaar voor Standard Chartered, zal niet alleen de prijsvorming van goud, maar ook die van andere grondstoffen, na verloop van tijd in Chinese yuan plaatsvinden. “Dit heeft potentieel een grote impact. Denk bijvoorbeeld aan een goudproducent die zijn product in China verkoopt. Die zal dan betaald worden in Chinese yuan in plaats van Amerikaanse dollars”.

Op dit moment wordt er in Hong Kong al goud verhandeld in Chinese yuan. Hoewel het dagelijkse handelsvolume daar in een jaar tijd steeg van 11.282 naar 40.494 kilo goud is het nog altijd maar een fractie met de goudmarkt van Londen. Daar wordt volgens de LBMA dagelijks 19,6 miljoen troy ounce (omgerekend 630.140 kilo) goud verhandeld.

Bronnen: Bloomberg en Reuters