• Meer dan 50.000 tevreden klanten
  • AFM vergunning
  • Verzekerde en discrete levering

Actuele koersen (kg): Goud: €54,433 | Zilver: €617

1:00

CME lanceert eind dit jaar goudfutures in Hong Kong

Datum 12 sep. 2014   Categorieën Categorieën: Beleggen in goud


De CME Group lanceert later dit jaar in Hong Kong een aantal nieuwe goudfutures met de mogelijkheid tot fysieke uitlevering. Met deze nieuwe contracten speelt de CME in op de groeiende Aziatische vraag naar instrumenten op de goudprijs in te spelen.

Volgens Reuters hebben de nieuwe contracten betrekking op 1 kilo goud. Met dit contract komt er ook voor de Aziatische markt een prijsvormingsmechanisme voor goud tot stand. De vraag naar dit soort alternatieven wordt steeds groter, omdat het zwaartepunt van de goudmarkt de laatste jaren steeds meer naar Azië verhuist.

“Azië heeft meer gereedschappen nodig om het prijsrisico van goud af te dekken en om de goudprijs te bepalen”, zo verklaarde Harriet Hunnable van de CME Group vandaag tijdens een conferentie in Beijing.

Azië

Azië was in 2013 goed voor 63% van de wereldwijd vraag naar juwelen, goudbaren en gouden munten. Volgens de Worl d Gold Council is het marktaandeel van Azië op de wereldwijde goudmarkt sinds 2010 met 57% toegenomen. Toch wordt de dagelijkse referentieprijs voor goud nog steeds door vier banken vastgesteld in Londen.

Volgens de CME biedt het nieuw goudcontract een meer transparante prijsvorming voor de Aziatische goudmarkt. Ook biedt het beleggers de mogelijkheid om artbitrage toe te passen op verschillende goudcontracten.

Shanghai Gold Exchange

Ook de Chinese Shanghai Gold Exchange (SGE) heeft plannen om een internationale versie van haar goudfutures op de markt te brengen. Deze worden via een handelsplatform op de vrijhandelszone van Shanghai verhandeld. Deze contracten moeten vanaf 29 september verhandelbaar zijn.

De goudcontracten die later deze maand gelanceerd worden op de SGE worden ook op de voet gevolgd door de financiele markten. Het zijn namelijk de eerste Chinese goudcontracten die ook voor buitenlandse beleggers toegangelijk zijn.

De contracten die de Shanghai Gold Exchange later deze maand uitrolt komen in 100 gram, 1 kilo en 12,5 kilo varianten. Voor al deze contracten is fysieke uitlevering mogelijk. Met een 100 gram contract is de goudmarkt zeer toegankelijk voor kleine spelers, want op de Comex is het volume voor een goudcontract 100 troy ounce (3,1 kilo).

“Onze goudmarkt is nog steeds erg jong. We zijn de grootste goudmarkt in de wereld, maar onze invloed op de internationale markt is nog steeds zeer klein”, zo verklaarde Xu Lode tijdens dezelfde conferentie in Beijing.

Goudprijs in yuan

Opvallend is dat de contracten van de SGE in Chinese yuan zijn uitgedrukt. Niet langer hoeft men dus een conversie naar dollars te maken om in goudcontracten te kunnen beleggen. Dit maakt rechtstreekse prijsvorming van goud in yuan mogelijk.

De eerste banken die meedoen aan de nieuwe internationale goudbeurs van China zijn Goldman Sachs, ANZ Banking Group en Standard Chartered. Metalor en Hereaus hebben zich ook al ingeschreven en HSBC, Bank of Nova Scotia, Standard Bank en JP Morgan zouden ook al interesse hebben om deel te nemen aan de internationale goudbeurs in China.