Actuele koersen (kg):
Goud €59.692
Zilver €729
    

Goudprijs schiet omhoog door hoogste inflatie sinds 1990

 

De goudprijs bereikte deze week het hoogste niveau in een jaar tijd, terwijl zilver de hoogste koers sinds februari aantikte. De prijzen van edelmetalen schoten woensdag omhoog door nieuwe inflatiecijfers uit de VS. In oktober steeg de inflatie naar een schrikbarend niveau van 6,2%, de grootste prijsstijging op jaarbasis sinds 1990. Het zorgde voor een vlucht naar edelmetalen.

De prijs van goud steeg na bekendmaking van het inflatiecijfer van ongeveer €50.700 naar ruim €52.300 per kilo, een winst van 3,15%. De zilverprijs steeg zelfs met 5,9% naar €710 per kilo, het hoogste niveau sinds afgelopen zomer. Ook andere edelmetalen als platina en palladium profiteerden van deze beweging, maar leverden aan het einde van de week een groot deel van hun winst weer in.

Goudprijs naar hoogste niveau in een jaar

Zilverprijs naar hoogste niveau sinds afgelopen zomer

Inflatie naar hoogste niveau sinds 1990

De inflatie was in 1990 dus ook al zo hoog in de VS, maar toen kregen spaarders nog een behoorlijke rentevergoeding. Een Amerikaanse 10-jaars staatslening leverde destijds ruim 8% rente op, zelfs meer dan de inflatie. Op het moment van schrijven levert diezelfde staatsobligatie slechts 1,5% rendement op, wat betekent dat u per saldo aan koopkracht verliest.

Kijken we naar de beleidsrente van de Federal Reserve, dan is het verschil nog groter. Lag dat rentetarief in 1990 nog rond de 8%, sinds de coronacrisis houdt de centrale bank de rente dicht bij 0%. En dat heeft dramatische gevolgen voor uw koopkracht, want die daalt momenteel met meer dan 6% op jaarbasis. De reële rente - de rente na aftrek van inflatie - staat momenteel op een historisch dieptepunt. Zelfs tijdens de hoge inflatie van de jaren zeventig verloren Amerikaanse spaarders niet zo snel hun koopkracht als nu.

Niet alleen in de Verenigde Staten is de hoge inflatie een probleem. Ook in de Eurozone lopen de prijzen gestaag op. Problemen in logistieke ketens, toenemende vraag naar producten en stijgende grondstofprijzen drijven de prijzen van veel producten op. Mede door hoge energieprijzen steeg de inflatie in de eurozone in oktober naar 4,1% op jaarbasis. Ook Europese spaarders leveren dus steeds meer koopkracht in.

Inflatie in de VS was sinds 1990 niet meer zo hoog als nu

De reële rente is sinds 1965 nog nooit zo laag geweest

Goudprijs schiet omhoog

Het hoge inflatiecijfer in de VS zorgde voor een vlucht naar edelmetalen. De goudprijs schoot omhoog, evenals de prijs van zilver. Deze rally laat zien dat de markt geen hoge verwachtingen heeft van centrale banken. Die zijn nog altijd terughoudend om hun opkoopprogramma's af te bouwen of de rente te verhogen. Dat is een gunstige situatie voor edelmetalen, die historisch gezien goed presteren in tijden met hoge inflatie en negatieve reële rente.

Door oplopende inflatie in de VS kwam ook de Amerikaanse dollar onder druk te staan. De wisselkoers ten opzichte van de euro zakte met ruim een cent naar $1,145. Dat was het laagste niveau sinds juli vorig jaar. Deze wisselkoersbeweging versterkte de prijsstijging van goud en zilver in euro's. Met de prijsstijging van deze week brak goud in dollars gemeten bovendien uit een negatieve trendlijn.

Door de prijsstijging kwam het edelmetaal weer terug op de radar van spaarders en beleggers. De vraag naar fysiek edelmetaal nam deze week weer sterk toe. Beleggers verwachten op korte termijn geen grote veranderingen in het monetaire beleid en kopen edelmetalen om hun vermogen te beschermen tegen negatieve rente en oplopende inflatie.

Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?
Ontvang wekelijks de laatste analyses over de goudmarkt, macro-economie en het financiële systeem.