De laatste maanden is de goudprijs behoorlijk gedaald, vooral in dollars. Maar hoe ontwikkelt de goudprijs zich in andere valuta? Hollandgold pakte de cijfers erbij en maakte een overzicht van het rendement op goud in 2014. Aan de hand van cijfers van de World Gold Council vergeleken we de goudkoers van 3 oktober met die van 1 januari 2014.

Wat opvalt is dat het voor inwoners van sommige landen helemaal geen slecht jaar is om goud te bezitten. Zo is de goudkoers in Russische roebels dit jaar al met 20% gestegen en staat de goudprijs in euro’s voor 2014 op een plus van 9%. Het rendement op goud in Zwitserse franc is met bijna 8% niet veel lager dan dat van de euro, omdat de centrale bank voorkomt dat deze munt teveel in waarde stijgt tegenover de euro. De zwakkere euro heeft dus ook de Zwitserse franc meegenomen in de val naar beneden.

Andere valuta waarin de goudprijs dit jaar (nog) niet daalde zijn de Zuid-Afrikaanse rand, de Turkse lira, de Canadese dollar, de Japanse yen, het Britse pond, de Australische dollar, het Egyptische pond en de Chinese renminbi.

Ontwikkeling goudprijs in verschillende valuta, klik hier voor een grotere grafiek

Hoewel de dollar het dit jaar goed gedaan heeft was het zeker niet de sterkste munt. De goudprijs daalde namelijk nog meer in de Thaise bath, de Indiase roepie en in de dirham van de Verenigde Arabische Emiraten.

Het vereist dus enige nuance als we spreken over een stijging of daling van de goudprijs. Hoewel de prijsdaling van goud in dollars de afgelopen maanden fors was werd het edelmetaal voor inwoners van de Eurozone niet veel goedkoper. Ten opzichte van het hoogtepunt in maart is de goudprijs in euro’s met slechts 3,5% gedaald, tegenover een koersdaling van 13,7% over dezelfde periode in Amerikaanse dollars.

De sterke dollar is dus vooral een cadeautje voor Amerikanen die goud kopen. Voor inwoners in de eurozone is het edelmetaal in de eerste 9 manden van dit jaar netto met 9% gestegen.