• Meer dan 50.000 tevreden klanten
  • AFM vergunning
  • Verzekerde en discrete levering

Actuele koersen (kg): Goud: €56,360 | Zilver: €673

1:00

Ghana rekent olie af in goud, wat zijn de gevolgen?

Datum 1 dec. 2022   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws
Ghana rekent olie af in goud, wat zijn de gevolgen?

 

Ghana, de tweede grootste goudproducent van Afrika, onderhandelt met de Verenigde Arabische Emiraten om olie voortaan in goud af te rekenen. Een opmerkelijk besluit, omdat landen normaal gesproken dollars, euro's of andere internationale valuta gebruiken om olie te kopen. Is dit een poging om de dominante positie van de petrodollar te ondermijnen? Of zegt dit meer over de slechte economische situatie van Ghana? Een analyse.

Waarom wil Ghana olie afrekenen in goud?

De centrale bank van Ghana worstelt met een forse waardedaling van de eigen munt, de Ghanese cedi. Sinds begin dit jaar is de waarde van deze munt ten opzichte van de dollar al meer dan gehalveerd, waardoor de import van goederen steeds duurder wordt.

De economie van Ghana gaat door de zwakke munt gebukt onder hoge inflatie, waardoor het voor de regering veel duurder en moeilijker is geworden om geld te lenen. Dit jaar verloor de regering toegang tot de kapitaalmarkt, wat betekent dat ze naar andere manieren moest zoeken om essentiële goederen zoals olie te importeren.

Om valutareserves te besparen wil de centrale bank nu goud gebruiken om olie mee af te rekenen. Dat goud kan ze namelijk rechtstreeks en in lokale munt opkopen van binnenlandse goudmijnen. Met dat goud kan ze vervolgens olie importeren, zonder dat dat ten koste gaat van valutareserves zoals euro's en Amerikaanse dollars.

Goud kopen van binnenlandse mijnen?

De centrale bank van Ghana heeft de binnenlandse mijnbouwsector onlangs opdracht gegeven om 20% van hun productie rechtstreeks aan de centrale bank te verkopen. Dat treft niet alleen internationale mijnbouwbedrijven als Newmont Mining, AngloGold Ashanti en Gold Fields, maar ook veel lokale mijnen. Zij krijgen de spotprijs voor het edelmetaal uitbetaald in cedi's. Dat is geen probleem voor mijnen die lokaal opereren, maar voor mijnen met buitenlandse aandeelhouders is dat minder gunstig. Zij kunnen slechts een deel van de uitgaven in cedi betalen, wat ze overhouden moeten ze omwisselen naar dollars.

Het komt vaker voor dat centrale banken van landen met een grote goudmijnsector de binnenlandse productie opkopen. Dat is vaak goedkoper, omdat de centrale bank dan in lokale munt kan betalen. Rusland breidde haar goudvoorraad de laatste twintig jaar vooral uit door binnenlandse productie op te kopen. Ook Kazachstan en Bolivia zouden dat doen. Het is denkbaar dat ook de centrale bank van China structureel een deel van haar binnenlandse goudproductie opkoopt, aangezien dit land de grootste goudmijnproductie ter wereld heeft en weinig edelmetaal exporteert.

Goud als internationaal betaalmiddel?

Wanneer landen geen valutareserves meer hebben of vanwege sancties geen toegang meer hebben tot het internationale betalingsverkeer, dan is goud vaak het laatste redmiddel. Toen de bodem van de schatkist in Venezuela in zicht kwam begon president Nicolas Maduro de goudvoorraad te verkopen, wat eindigde in een dispuut met de Bank of England, waar een deel van dat goud lag opgeslagen.

In 2012 zocht Iran zijn toevlucht in goud om te kunnen handelen met Turkije. Door Westerse sancties was het land afgesloten van het betalingsverkeer. Handelaren sloten een deal met Turkije om Iraans gas te ruilen voor goud. Verder in de geschiedenis zijn er nog meer voorbeelden te vinden waarin goud als betaalmiddel wordt gebruikt, bijvoorbeeld tijdens de Tweede Wereldoorlog in Europa. De goudstromen verliepen toen grotendeels via het neutrale Zwitserland.

Wat betekent dit voor de goudmarkt?

Ghana heeft per jaar bijna $5 miljard nodig om olie te kopen. Als het land daarvoor goud kan gebruiken, dan spaart ze daarmee valutareserves uit. Maar of het ook voor de wereldwijde goudmarkt gevolgen heeft, dat valt nog te bezien. Als Ghana het edelmetaal tegen marktprijs verkoopt, dan heeft dat namelijk weinig effect op de markt. Het goud was anders ook wel verkocht en tegen dezelfde prijs. Ook gaat het niet om dermate grote volumes dat het effect heeft op de wereldwijde goudstromen.

Het wordt pas interessant als een grote olie-exporteur besluit goud te vragen als betaalmiddel en meer olie levert bij betaling in goud. Het edelmetaal krijgt dan een hogere marktwaarde en andere landen zullen dan meer goud kopen om goedkoop olie mee te kunnen kopen. In dat geval is er sprake van een herwaardering van goud via olie. Deze actie van Ghana legt niet zoveel gewicht in de schaal, maar bevestigt wel de rol van goud als ultieme reserve 

Holland Gold YouTubeKijk ook eens een keer op ons YouTube kanaal

Namens Holland Gold interviewen Paul Buitink en Joris Beemsterboer verschillende economen en experts op macro-economisch gebied. Het doel van de podcast is om de kijker een beter beeld en houvast te bieden in een steeds sneller veranderend macro-economisch en monetair landschap. Klik hier om te abonneren.