• Meer dan 50.000 tevreden klanten
  • AFM vergunning
  • Verzekerde en discrete levering

Actuele koersen (kg): Goud: €59.074 | Zilver: €708

1:00

Elmer Hogervorst verwacht crash aandelenmarkt en daling euro

Datum 12 aug. 2022   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws
Elmer Hogervorst verwacht crash aandelenmarkt en daling euro

 

Dit najaar zal de aandelenmarkt hard onderuit gaan en ook volgend jaar kunnen we een beurscorrectie verwachten. Ook moeten we de komende jaren nog rekening houden met hoge volatiliteit op de financiële markten en een verdere daling van de euro. Dat zegt Elmer Hogervorst, medeauteur van de boeken Geld, Goud en Zilver (2011) en Deflatie in Aantocht (2014) in een interview met Holland Gold. Hij baseert zich op technische analyse van lange termijn golfbewegingen op de financiële markten.

Hogervorst ontwikkelde een eigen beleggingsmodel, gebaseerd op de Spiral Calender van Christopher Carolan. Dit is een Gregoriaanse kalender op basis van de maancyclus, die dus afwijkt van de hedendaagse kalender. Carolan publiceerde in 1992 het boek 'The Spiral Calendar and Its Effect on Financial Markets', waarin hij laat zien dat de beurscrashes van 1987 en 1929 op hetzelfde moment in deze maankalender plaatsvonden en een vergelijkbaar koersverloop kenden. Ook de beurscrashes in 1907, 1857, 1873 en 1997 blijken volgens deze maancyclus te verklaren.

Eigen model

Hogervorst ontwikkelde een model op basis van deze maankalender om meer inzicht te krijgen in koersbewegingen op de financiële markten. Op basis van de systematiek van dit model komt hij tot de conclusie dat veel beursontwikkelingen een eigen dynamiek hebben, die terug te voeren is op menselijk gedrag en terugkerende patronen. Nieuwsfeiten en beleid van centrale banken en overheden kunnen de markt volgens Hogervorst wel versterken of verzwakken, maar niet fundamenteel veranderen.

Ten aanzien van edelmetalen voorziet Hogervorst op korte termijn een daling als gevolg van toenemende deflatoire krachten, gevolg door een flinke stijging op de langere termijn. Ook verwacht hij een verdere daling van de euro ten opzichte van de dollar, met mogelijk een wisselkoers van $0,90 of zelfs $0,80. Naast dit valutarisico voorziet hij ook meer risico's in de bankensector, waardoor hij adviseert om meer spaargeld uit het financiële systeem te halen en om te zetten naar tastbare zaken, zoals bijvoorbeeld goud en zilver. Klik hier om het interview te bekijken