• Meer dan 50.000 tevreden klanten
  • AFM vergunning
  • Verzekerde en discrete levering

Actuele koersen (kg): Goud: €54,456 | Zilver: €616

1:00

China wil grotere goudvoorraad dan VS

Datum 3 okt. 2014   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws, Beleggen in goud

China streeft ernaar een grotere goudvoorraad op te bouwen dan de Verenigde Staten, zo schrijft Koos Jansen voor Bullionstar. Song Xin, president van de China Gold Association, schreef op 30 juli in een ingezonden artikel op Sina Finance dat China de goudreserve stapsgewijs moet uitbreiden, eerst naar 4.000 en later naar 8.500 ton. Dat is meer dan de ruim 8.100 ton goud waar de Verenigde Staten volgens de officiele cijfers over beschikt.

“Goud is het ultieme geld in alle omstandigheden en zal de Chinese renminbi ondersteunen als internationale munt. Goud vormt de materiele basis voor modern fiatgeld”, zo merkt Xin op. Hij schrijft verder dat goud de enige monetaire bezitting is die buiten de nationale soevereiniteit staat.

Ook merkt Xin op dat goud in extremis het enige middel is dat geaccepteerd zal worden voor internationale betalingen. Hoewel de internationale situatie momenteel nog vrij stabiel is kunnen conflicten en lokale oorlogen ervoor zorgen dat goud het enige geaccepteerde betaalmiddel wordt, zo schrijft de president van de China Gold Association in zijn ingezonden stuk voor Sina Finance.

Goud om de Chinese yuan te ondersteunen

Xin merkt op dat China voldoende goud moet hebben om de renminbi geaccepteerd te krijgen als internationale valuta. “Het is zeer belangrijk dat er voldoende goudreserves zijn om de geloofwaardigheid van de yuan te verbeteren”.

De Verenigde Staten beschikt over ruim een kwart van de wereldwijde publieke goudvoorraden. Ook Europa heeft met ongeveer 10.000 ton een ruime goudreserve. De Verenigde Staten hebben ongeveer 70% van hun reserves in goud en in europese landen ligt het percentage tussen de 40 en de 70. Daarmee vergeleken heeft China nog steeds weinig goud, slechts één procent van de totale reserves. Dat is de reden waarom China meer goud wil hebben, zo schrijft Xin.

Om die grote goudreserve te accumuleren moeten er verschillende dingen gebeuren. Naast rechtstreekse aankopen door de People’s Bank of China moet de Chinese overheid volgens Xin drie dingen doen om een groei van de goudreserves te bereiken.

  • - Ten eerste moet de controle op de invoer van goud versoepeld worden. Er zijn banken nodig die het goud kunnen importeren en er is raffinagecapaciteit nodig om ook niet-geraffineerd goud te kunnen importeren.
  • - De tweede stap is het opzetten van een nationaal goudvoorraadfonds, vergelijkbaar met staatsfondsen in sommige andere landen. Een dergelijk fonds kan onder controle van de staat goud kopen.
  • - De derde stap is om een infrastructuur van goudbanken op te zetten die de financiering, opslag en leasing van goud kunnen verzorgen. Ook kunnen dergelijke banken instrumenten introduceren die het mogelijk maken in papiergoud te handelen.