Actuele koersen (kg):
Goud €59.769
Zilver €731
    

Centrale banken kochten in mei 35 ton goud bij

Joris Beemsterboer

Door:Frank Knopers

Centrale banken hebben in mei opnieuw goud aan hun reserves toegevoegd. Netto kochten ze 35 ton goud, zo blijkt uit nieuwe cijfers van de World Gold Council. Het was de tweede maand op rij waarin centrale banken hun voorraden aanvulden. De grootste kopers waren Turkije (13 ton), Oezbekistan (9 ton), Kazachstan (6 ton), Qatar (5 ton) en India (4 ton). Duitsland haalde twee ton goud uit haar voorraad om verzamelmunten van te slaan.

Door de coronacrisis stopten veel centrale banken met goud kopen, met name in opkomende economieën. Hun inkomsten daalden, waardoor er minder reserves overbleven om goudvoorraden uit te breiden. Maar nu de de geopolitieke onrust toeneemt zien we centrale banken weer terugkeren naar goud. Landen als Kazachstan en Oezbekistan, die begin dit jaar nog edelmetaal moesten verkopen, keren nu weer als kopers terug op de markt.

Centrale banken kopen weer meer goud (Bron: World Gold Council)

Welke landen kopen dit jaar goud?

De laatste tien jaar waren Rusland en China het meest actief op de goudmarkt. Zij kochten honderden tonnen goud om extra spreiding aan te brengen in hun reserves. En dat bleek geen slecht idee, want een deel van de valutareserves van de Russische centrale bank werd dit jaar door Westerse sancties bevroren. Goud kent geen tegenpartij risico en is traditioneel een veilige haven in onzekere tijden. Niet alleen voor particulieren, maar ook voor centrale banken.

Sinds het begin van dit jaar zijn de centrale banken van Turkije (56 ton), Egypte (44 ton) en Irak (34 ton) het meest actief op de goudmarkt. India, Ierland en Ecuador maken het lijstje van kopers compleet. In het rijtje van verkopers staan veel landen die eerder nog veel edelmetaal aan hun reserves toevoegden. Denk aan Polen, Rusland en het eerder genoemde Oezbekistan en Kazachstan. Deze landen hebben dit jaar goud verkocht, mogelijk om wat liquide middelen vrij te maken of te profiteren van de hoge goudprijs.

Vooral Turkije, Egypte en Irak kochten dit jaar veel goud (Bron: World Gold Council)

Goudvoorraad Rusland mogelijk geheim?

De laatste jaren hebben we veel geschreven over goudaankopen van Rusland. Het land beschikt nu over een goudreserve van ongeveer 2.300 ton, omgerekend meer dan 20% van haar reserves. Maar door de oorlog in Oekraïne overweegt het land nu geen cijfers meer naar buiten te brengen over de omvang van haar reserves. In een nieuw wetsvoorstel dat eind juni door de Doema werd aangenomen staat het voornemen om geen cijfers over goud- en valutareserves meer te rapporteren aan het IMF.

Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines

 Holland Gold YouTubeKijk ook eens een keer op ons YouTube kanaal

Namens Holland Gold interviewen Paul Buitink en Joris Beemsterboer verschillende economen en experts op macro-economisch gebied. Het doel van de podcast is om de kijker een beter beeld en houvast te bieden in een steeds sneller veranderend macro-economisch en monetair landschap. Klik hier om te abonneren.

 

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?
Ontvang wekelijks de laatste analyses over de goudmarkt, macro-economie en het financiƫle systeem.
Joris Beemsterboer