Een bedrijf genaamd Longhaitong uit de Chinese stad Shenzhen heeft voor miljoenen aan belasting ontdoken door goud te kopen via de Shanghai Gold Exchange (SGE), zo schrijft de South China Morning Post. Het bedrijf kocht op papier voor meer dan €120 miljoen aan goud via de Shanghai Gold Exchange, zodat ze de btw van 17% op het goud kon terugvragen. Daarmee wist het bedrijf €20,8 miljoen aan belasting te ontlopen.

Het bedrijf in kwestie kreeg facturen van de SGE en verkocht deze facturen met een premie van 6% door aan andere bedrijven, zodat ook zij goud zonder btw konden verhandelen. Longhaitong zelf had geen belangstelling voor het goud, dus verkocht ze het meteen weer terug aan de Shanghai Gold Exchange.

Goud kopen

Deze carrousel herhaalde zich, totdat op een dag de Chinese belastingdienst op de stoep stond. Het bedrijf had toen al 143 facturen van de Chinese goudbeurs doorverkocht aan andere goudhandelaren buiten de SGE. “Het bedrijf wilde gewoon facturen van goud hebben, dus verkochten het goud dat door de SGE geleverd werd meteen weer door”, zo verklaarde een woordvoerder van de belastingdienst tegenover de South China Morning Post.

Het is misschien een technisch verhaal, maar het komt erop neer dat verschillende bedrijven de facturen van de Shanghai Gold Exchange gebruikten om voor miljoenen aan belastingen te ontduiken.

Onderpand

Het is niet voor het eerst dat er in China fraude wordt ontdekt waarin goud een rol speelt, want in de zomer van 2014 ontdekte de Chinese opsporingsdienst dat goud op grote schaal als onderpand gebruikt werd door bedrijven om een lening te krijgen. Dat was geen probleem, totdat ontdekt werd dat hetzelfde geld meerdere keren als onderpand was opgegeven.

In een poging de kredietverlening in te perken mochten Chinese banken alleen leningen verstrekken als daar goed onderpand tegenover stond. Uiteindelijk werden er leningen verstrekt op goud dat helemaal niet bestond of dat al meerdere keren was uitgeleend.

Bedrijf in China gebruikte goud om belasting te ontwijken (Afbeelding van Reuters)