Bitcoin en andere virtuele munten zijn vanwege de grote volatiliteit geen goede variant op geld. Dat zei de Zweedse centraal bankier Cecilia Skingsley in een gesprek met Bloomberg tijdens het World Economic Forum.

In een toelichting zegt ze dat virtuele munten geen efficiënte manier zijn om waarde op te slaan of om transacties mee te doen en dat ze om die reden niet voldoen aan de definitie van geld. In plaats daarvan moeten virtuele munten volgens haar beschouwd worden als een vorm van bezit.

"Virtuele munten zijn geen goede variant op geld, omdat ze door de prijsschommelingen niet stabiel zijn. Ook is het niet echt een efficient betaalmiddel, omdat je geen boodschappen kunt doen met een bitcoin."

De Zweedse centrale bankier verwees naar de historische ontwikkeling van geld sinds het tijdperk van de gouden en zilveren munten en concludeert dat je alleen van geld kunt spreken als het algemeen geaccepteerd wordt en als het een stabiele opslag van waarde is. Daar is met virtuele munten vooralsnog geen sprake van, want door de grote prijsschommelingen zijn ze vooralsnog aantrekkelijker voor speculanten dan voor spaarders.

Centrale banken worstelt met virtuele munten

De Zweedse Riksbank is niet de eerste en zeker ook niet de laatste die zich uitlaat over virtuele munten. Sterker nog, de Zweedse centrale bank heeft zelfs overwogen een eigen virtuele munt te ontwikkelen als alternatief voor munten en bankbiljetten, die door de verbetering van elektronische betaalsystemen steeds minder vaak wordt gebruikt. Toch is het niet te verwachten dat deze e-krona binnen afzienbare termijn uitgebracht zal worden.

"We zien een snelle afname in de waarde van alle munten en bankbiljetten in omloop en als centrale bank zijn wij daar neutraal over. Wij zijn van mening dat mensen in staat moeten zijn de betaalmethode te kiezen die zij veilig en efficient vinden, zo lang deze veilig en efficient zijn. Als we tot de conclusie komen dat er behoefte is aan een digitale versie van contant geld, dan zullen we kijken aan welke voorwaarden deze moet voldoen."

Volgens Skingsley ligt het concept van een e-krona nog ver in de toekomst en heeft de centrale bank ook nog geen besluit genomen of daar überhaupt wel blockchain technologie voor gebruikt zal worden.

De blockchain technologie zorgt ervoor dat alle transacties binnen het netwerk van gebruikers gecontroleerd kunnen worden en dat er dus geen centrale partij is die alle transacties verwerkt. Juist dat aspect maakt virtuele munten populair, omdat het de mogelijkheid biedt om zonder tussenkomst van banken of andere financiële dienstverleners op een discrete en veilige manier waarde naar elkaar over te maken.

Zweedse centrale bank: "Bitcoin is geen geld"