• Meer dan 50.000 tevreden klanten
  • AFM vergunning
  • Verzekerde en discrete levering

Actuele koersen (kg): Goud: €57,080 | Zilver: €698

1:00

Zilverprijs schiet omhoog, wat is er aan de hand?

Datum 29 jan. 2021   Categorieën Categorieën: Beleggen in goud, Beleggen in zilver
Zilverprijs schiet omhoog, wat is er aan de hand?

 

Kleine beleggers nemen het steeds vaker op tegen de grote speculanten en hedgefondsen. Via platforms als Reddit zoeken beleggers aandelen van kleine en relatief onbekende bedrijven, om vervolgens de koers op te drijven. Speculanten die short zijn op het betreffende aandeel moeten zich dan snel indekken door aandelen terug te kopen, met een enorme koersstijging tot gevolg. Heeft dit leger van kleine beleggers het nu ook voorzien op de edelmetalen?

De prijzen van zilver, platina en palladium schoten donderdag hard omhoog. De zilverkoers steeg in minder dan twee uur tijd met 6,5% naar bijna $27 per troy ounce, terwijl ook platina en palladium een spike lieten zien in de koersgrafiek. Op het moment van schrijven hebben de laatstgenoemde twee  edelmetalen hun koerswinst grotendeels ingeleverd, maar zilver staat nog altijd ruim 5% hoger.

Zilverprijs schiet omhoog

Zilverprijs schiet omhoog

Speculanten doken niet alleen op zilver, ook de aandelenkoersen van verschillende zilvermijnen schoten donderdag omhoog. Mijnbouwbedrijven als MAG Silver (MAG), Wheaton Precious Metals (WPM), Hecla Mining (HL), Endeavour Silver (EXK), Fortuna Silver Mines (FSM) en Pan American Silver (PAAS) zagen hun aandelenkoersen op donderdag met 10 tot 20 procent stijgen.

De afgelopen weken waren groepen beleggers op het platform van Reddit al vaker in het nieuws. Ze zouden ook verantwoordelijk zijn voor de explosieve koersstijging van het aandeel Gamestop. De koers van dit aandeel steeg van ongeveer $5 naar $350, waardoor hedgefondsen en speculanten met grote shortposities miljoenen verloren.

Manipulatie?

Beleggers op het platform Reddit lijken hun vizier nu op zilver te richten. In dit bericht met meer dan 5.000 reacties roept een belegger op om massaal in zilver te stappen. De prijs van dit edelmetaal zou het meest gemanipuleerd worden van alle beleggingen in de wereld. Banken zouden de koersen van edelmetalen omlaag manipuleren om de werkelijke inflatie te verdoezelen, zo lezen we op het platform. Gecorrigeerd voor de werkelijke inflatie zou de zilverprijs nu op $100 per troy ounce moeten staan en niet op $25.

Of de zilverprijs werkelijk op die schaal wordt gemanipuleerd, daarover verschillen de meningen. In het verleden hebben diverse banken wel boetes gekregen of schikkingen getroffen voor manipulatie van de goud- of zilverprijs. Het ging dan meestal om het manipuleren van de dagelijkse fixing, met als doel beleggers uit de markt te drukken. Ook probeerden handelaren door middel van spoofing de koers te beïnvloeden. Van structurele manipulatie in de goud- en zilvermarkt is het bewijs minder duidelijk.

Hoe nu verder?

Het bericht op Reddit roept beleggers op om aandelen SLV te kopen. Dat is het grootste zilver-ETF ter wereld. Door dit aandeel te kopen zouden beleggers die short zitten op zilver hun posities moeten sluiten, waardoor de zilverprijs omhoog kan schieten. Vandaag schoot de zilverprijs 5% omhoog, terwijl de aandelen van zilvermijnen nog grotere koerswinsten bepaalden.

Het is natuurlijk afwachten of deze plotselinge opleving in zilver tijdelijk is of dat er sprake is van een nieuwe trend. Een stijging of daling van de zilverprijs van enkele procenten op een dag is namelijk helemaal niet ongebruikelijk. Sterker nog, het edelmetaal heeft de laatste twintig jaar wel eens grotere bewegingen laten zien. In 2011 dreven beleggers de zilverprijs op naar $49 per troy ounce, maar daarna ging de koers weer even hard omlaag.

We moeten ook niet vergeten dat er deze week zilvercontracten aflopen op de Amerikaanse termijnmarkt. Dit is een maandelijks terugkerend fenomeen dat vaker zorgt voor extra volatiliteit, omdat handelaren hun posities dan moeten afwikkelen of doorrollen. Ook dat zou de plotselinge stijging van de zilverprijs kunnen verklaren. We blijven deze ontwikkeling natuurlijk op de voet volgen.

Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines