• Meer dan 50.000 tevreden klanten
  • AFM vergunning
  • Verzekerde en discrete levering

Actuele koersen (kg): Goud: €56.171 | Zilver: €674

1:00

Waarom steeg de goudprijs in de eerste helft van 2023?

Datum 28 jul. 2023   Categorieën Categorieën: Beleggen in goud
Waarom steeg de goudprijs in de eerste helft van 2023?

 

De stijging van de goudprijs met 5,4% in de eerste helft van dit jaar werd ondersteund door aankopen van centrale banken en het afdekken van risico's bij bepaalde gebeurtenissen, zoals de mini-bankencrisis in maart. Ook hebben de Amerikaanse dollar en de obligatierendementen de goudmarkt in de eerste helft van 2023 minder negatief beïnvloed dan vorig jaar, ondanks enkele sterke bewegingen in de afgelopen maanden. Dat schrijft de World Gold Council in een terugblik op de goudmarkt in de eerste helft van dit jaar.

De zwakte van de goudprijs in juni werd voornamelijk veroorzaakt door een stijging van het rendement op Amerikaanse staatsleningen, dalende volatiliteit op de financiële markten, de sterkte van de dollar en een uitstroom van wereldwijde goud-ETF's.

Gold Return Attribution Model

Het Gold Return Attribution Model, GRAM, is een eenvoudige, maar inzichtelijke statistische uitsplitsing van de belangrijkste factoren die de maandelijkse veranderingen in de goudprijs (in Amerikaanse dollars) verklaren. Het is gebaseerd op een schatting van de relatie tussen goud en een reeks factoren die sinds 2007 betrouwbaar gedrag hebben verklaard. Deze factoren zijn gegroepeerd in vier brede categorieën: economische expansie, opportuniteitskosten, risico en momentum.

Het Gold Return Attribution Model (Bron: World Gold Council)

Stijging goudprijs

In de eerste helft van het jaar hebben verschillende factoren bijgedragen aan de koersstijging van goud, waaronder aankopen door centrale banken en een vlucht naar veilige havens op bepaalde momenten, zoals tijdens de bankencrisis in maart. Er was ook enige druk op goud vanwege de zwakte van de Amerikaanse dollar tegenover de euro, maar dit werd gedeeltelijk gecompenseerd door de sterkte van de dollar tegenover de yen, de Chinese yuan en de Australische dollar.

Het goede nieuws voor goud is dat de vraag van centrale banken gezond blijft, en jaarlijkse enquêtes suggereren dat dit waarschijnlijk zo zal blijven. Bovendien zijn er nog steeds recessierisico's en onzekerheden op de markt, waardoor een strategische allocatie naar goud belangrijk blijft.