Deze bijdrage is afkomstig van de Boon & Knopers Substack
In Singapore, nabij Changi Airport, is een nieuwe goudkluis geopend om edelmetalen op te slaan. Deze zes verdiepingen tellende faciliteit met een oppervlakte van 16.700 m² is gebouwd om te voldoen aan de groeiende vraag naar veilige opslag van fysiek edelmetaal binnen deze regio, vooral voor vermogende particulieren. De kluis biedt ruimte aan maximaal 10.000 ton zilver en 500 ton goud.
De stijgende vraag naar fysiek goud en zilver wordt gedreven door zorgen over economische en geopolitieke risico's, waardoor beleggers hun rijkdom willen beschermen. Singapore profiteert van deze trend vanwege haar stabiele regelgeving en reputatie als veilig land en heeft zich de laatste jaren ontwikkeld tot het Zwitserland van Azië. Steeds meer vermogende particulieren willen daar hun edelmetalen bewaren, ook mensen in westerse landen die behoefte hebben aan geografische spreiding van hun kapitaal.
De grootste publieke goudvoorraden liggen momenteel bij de Federal Reserve in New York (6.331 ton) en de Bank of England in de ‘City of London’ (5.266 ton), die beide goud bewaren namens talloze andere centrale banken. Ook veel bullion banks en goud-ETF’s bewaren hun fysieke voorraden in Londen, waar het makkelijk te verhandelen is.
Dat er zoveel goud op deze twee locaties ligt heeft niet alleen te maken met het feit dat westerse landen van oudsher de meeste goudvoorraden hebben, maar ook met de ontwikkeling van het moderne banksysteem rondom deze twee knooppunten aan beide kanten van de Atlantische Oceaan. Om het verplaatsen van goud tussen banken zoveel mogelijk te beperken werden dit natuurlijke locaties om het goud op te slaan, voor clearing en settlement. Dit netwerkeffect werd versterkt in aanloop naar de Tweede Wereldoorlog, toen veel Europese landen hun goud in veiligheid moesten brengen en het op deze twee locaties onderbrachten.
Ook Zwitserland is een belangrijk knooppunt voor goud. Niet alleen voor opslag, maar ook voor import en export van edelmetalen. Gemijnd goud komt uit verschillende landen binnen, wordt verwerkt en geëxporteerd naar afzetmarkten elders in de wereld. Dat verklaart ook waarom er in Zwitserland naar verhouding zoveel smelterijen zijn.
Door de geografische ligging, natuurlijk bescherming van de Alpen en de neutrale status is Zwitserland een populaire plaats voor vermogende mensen om goud en andere waardevolle goederen op te slaan. Singapore begint een vergelijkbare functie te vervullen door de toegenomen welvaart in Azië en door de centrale ligging van de stadstaat.
Er worden dus meer goudkluizen gebouwd om aan de toenemende vraag te kunnen voldoen, maar die vraag komt vooral van particulieren die het edelmetaal fysiek willen bezitten. Fondsen die goud verhandelbaar maken in de vorm van aandelen, zogeheten exchange traded funds (ETF’s), blijken de laatste jaren juist aan populariteit te verliezen. Zo zag het grootste goud-ETF ter wereld (GLD) haar goudvoorraad de laatste vier jaar gestaag dalen. Op onderstaande grafiek ziet u de ontwikkeling van de goudvoorraad van het ETF (blauw) en de goudprijs (geel).
De vraag verschuift dus van beleggingsproducten als goud-ETF’s naar direct eigendom van fysieke goudbaren en munten. Deze trend is goed te verklaren, want de laatste jaren is er steeds meer aandacht voor politieke en geopolitieke risico’s, denk bijvoorbeeld aan sancties en (economische) oorlogsvoering. Tegen deze achtergrond is het aantrekkelijker om fysiek goud te bezitten dan een derivaat. Goud dat mensen bij voorkeur bewaren bij een privaat opslagbedrijf en niet bij een bancaire instelling.
(Credit foto: rawpixel.com)
Kijk ook eens een keer op ons YouTube kanaal
Namens Holland Gold interviewt Paul Buitink verschillende economen en experts op macro-economisch gebied. Het doel van de podcast is om de kijker een beter beeld en houvast te bieden in een steeds sneller veranderend macro-economisch en monetair landschap. Klik hier om te abonneren.