• Meer dan 50.000 tevreden klanten
  • AFM vergunning
  • Verzekerde en discrete levering

Actuele koersen (kg): Goud: €57,025 | Zilver: €698

1:00

Vlucht naar goud door hoge inflatie en geopolitieke onrust

Datum 7 apr. 2022   Categorieën Categorieën: Beleggen in goud
Vlucht naar goud door hoge inflatie en geopolitieke onrust

 

In het eerste kwartaal van dit jaar zochten beleggers weer massaal hun toevlucht in goud, zo blijkt uit nieuwe cijfers van de World Gold Council. Door de combinatie van uitzonderlijk hoge inflatie en geopolitieke onrust steeg de goudprijs in het eerste kwartaal met 8%. Dat was het beste resultaat sinds het tweede kwartaal van 2020, toen de wereldeconomie op slot ging door de coronapandemie.

Met een stijging van 8% behoorde het edelmetaal tot de best presterende beleggingscategorieën van het eerste kwartaal. Aandelenmarkten sloten voor het eerst in twee jaar een kwartaal af met verlies, waarbij met name technologieaandelen fors daalden. Staatsobligaties bleken ook geen veilige vluchthaven, want door de stijgende rente daalde de waarde van deze leningen.

Hoge inflatie en geopolitieke onrust

Normaal gesproken is een stijgende rente ongunstig voor goud, maar dat werd de afgelopen maanden geheel overschaduwd door de hoogste inflatie in decennia en de Russische inval in Oekraïne. Door de hoge inflatie is de reële rente nog steeds zeer negatief, wat historisch gezien gunstig is voor de waarde van goud. Bovendien stijgt vooral de rente op kortlopende staatsobligaties, tot boven het niveau van langlopende staatsleningen. Dit wordt ook wel een omgekeerde rentecurve genoemd, een verschijnsel dat historisch gezien vaak eindigde met een recessie. Deze angst hangt opnieuw boven de markt en versterkt de belangstelling voor goud als veilige haven.

Verschil tussen 2-jaars en 10-jaars rente in de VS is bijna negatief (Bron: World Gold Council)

Ook geopolitieke onrust zorgt voor een vlucht naar het edelmetaal. Goud kent namelijk geen tegenpartijrisico. Door de economische sancties is een groot deel van de valutareserves van de Russische centrale bank bevroren, wat het vertrouwen in de euro en de dollar heeft beschadigd. Daardoor zullen centrale banken mogelijk met hernieuwde belangstelling naar hun goudvoorraad kijken. Zo heeft de Russische centrale bank onlangs aangekondigd goud te kopen tegen 5.000 roebels per gram, een maatregel om de waarde van de roebel te ondersteunen.

Vlucht naar edelmetalen

De vlucht naar edelmetalen zien we terug in onderstaande grafieken. Deze laten de ontwikkeling van de goudvoorraden van alle grote goud-ETF's in de wereld zien. Deze beleggingsproducten zijn vooral populair onder beleggers en vermogensbeheerders, omdat ze via de beurs als aandelen worden verhandelen. Zoals de eerste grafiek laat zien voegden goud-ETF's alleen in maart al 187 ton goud aan hun voorraden toe. Ter vergelijking, dat was meer dan de totale netto uitstroom van 174 ton van vorig jaar.

Over het eerste kwartaal bedroeg de netto instroom 269 ton, goed voor een waarde van $17 miljard. Daarvan kwam het grootste deel voor rekening van goud-ETF's in Noord-Amerika, zoals de blauwe balkjes laten zien. De groene balkjes laten zien dat Europese beleggers pas in maart op grote schaal goud kochten, na de Russische inval in Oekraïne. Opvallend is dat Aziatische goud-ETF's per saldo juist goud verkochten in het eerste kwartaal, mogelijk omdat beleggers in die landen winst nemen.

Russische invasie in Oekraïne veroorzaakte vlucht naar goud

De tweede grafiek laat de totale ontwikkeling van de goudvoorraden van ETF's zien sinds de introductie van deze beleggingsproducten ruim twintig jaar geleden. Zoals u ziet zijn de totale goudvoorraden bijna weer terug op het oude record van 2020, toen de goudprijs voor het eerst in de geschiedenis de $2.000 per troy ounce passeerde. De prijs staat nu iets lager, maar de belangstelling voor het edelmetaal is onverminderd groot. Vooral in Europese landen, wat natuurlijk te maken heeft met de oorlog en de hoge inflatie.

Goudvoorraden ETF's naar hoogste niveau sinds eind 2020

Munten en baren

Beleggers kopen niet alleen aandelen van goud-ETF's, maar ook fysieke munten en baren. Zo verkocht de US Mint in het eerste kwartaal van dit jaar al 426.000 troy ounce aan gouden Eagle en gouden Buffalo munten. Dat was het grootste volume voor het Amerikaanse munthuis in het eerste kwartaal sinds 1999. Andere munthuizen en smelterijen zagen de vraag naar beleggingsgoud eveneens flink toenemen.

Ook bij Holland Gold zagen we het kort na de Russische invasie een recorddrukte. Veel mensen kopen het edelmetalen als veilige haven en als middel om koopkracht te beschermen tegen geldontwaarding. Deze trend zal voorlopig aanhouden, zeker als de oorlog voortduurt, de inflatie hoog blijft en het onrustig blijft op de financiële markten.

US Mint verkocht veel gouden munten in het eerste kwartaal van dit jaar

 

 

Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines

Holland Gold YouTubeKijk ook eens een keer op ons YouTube kanaal

Namens Holland Gold interviewen Paul Buitink en Joris Beemsterboer verschillende economen en experts op macro-economisch gebied. Het doel van de podcast is om de kijker een beter beeld en houvast te bieden in een steeds sneller veranderend macro-economisch en monetair landschap. Klik hier om te abonneren.