De munt van Venezuela, de bolivar, heeft deze maand bijna de helft van haar waarde verloren ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Daarmee is november de slechtste maand ooit voor de valuta die in een paar jaar tijd bijna waardeloos geworden is.

Volgens DolarToday, een website die de wisselkoers op de zwarte markt bijhoudt, wordt er op dit moment 2.753 bolivar betaald voor een dollar. Dat is veel meer dan de twee officiële wisselkoersen van 10 en van 661 bolivar per dollar. Deze officiële wisselkoers wordt gehanteerd voor de import van meest essentiële importgoederen, zoals medicijnen.

Voor de meeste bedrijven en consumenten bestaat deze wisselkoers echter alleen op papier, omdat het loket van de regering maar een zeer beperkt aantal dollars verstrekt. Op de zwarte markt, waar het grootste gedeelte van de bolivars gewisseld wordt, is de waarde van de munt sinds het begin van dit jaar met 69% gezakt.

Wisselkoers tussen de bolivar en de dollar volgens DolarToday

Teveel bolivars

“De regering is begonnen met de injectie van bolivars in het financiële systeem en dat dat haalt onderdrukte vraag weg. Er zijn nu teveel bolivar op straat. Mensen hebben de optie om ofwel goederen ofwel dollars te kopen en ze geven de voorkeur aan dollars”, zo verklaarde Asrubal Oliveros van het Venezolaanse consultancybureau Ecoanalitica, tegenover Bloomberg.

Veel economen en analisten hebben de waardedaling van de munt van Venezuela onderschat. Voor dit jaar liepen de schattingen van de inflatie uiteen van 250 tot 1500 procent. Ook het IMF heeft haar schatting voor de inflatie voor dit jaar al een keer herzien, van 700 naar 1.640 procent op jaarbasis. Volgens Oliveros kan de waarde van de bolivar op de zwarte markt eind dit jaar verder wegzakken tot 3.500 of 4.000 tegenover de dollar.

Grotere bankbiljetten

De geldhoeveelheid is sinds het begin van dit jaar met 127% toegenomen, zo blijkt uit cijfers van de centrale bank. De geldgroei zal volgend jaar waarschijnlijk verder toenemen, aangezien de centrale bank van plan is nieuwe bankbiljetten met een veel hogere waarde in omloop te brengen. Het grootste bankbiljet in Venezuela is de 100 bolivar met een omgerekende waarde van minder dan $0,04. Daar komt vanaf volgende maand verandering in met de introductie van een reeks nieuwe biljetten, met een nominale waarde oplopend tot 20.000 bolivar (omgerekend $7,27).

De inflatie in Venezuela blijft toenemen en de politieke situatie wordt met de dag meer gespannen. Mensen geven er de voorkeur aan hun geld te beschermen door het om te wisselen voor een sterkere munt of voor tastbare waarde. Vooral dollars en euro's blijken gewild, maar ook fysiek goud heeft zich bewezen als een veilige haven voor spaarders.

Valuta Venezuela in waarde gehalveerd in november (Afbeelding van de Financial Times)