De markt voor zilveren munten kampt nog steeds met een ongekend groot tekort, omdat de productiecapaciteit van de bekende munthuizen niet groot genoeg is om aan de vraag te voldoen. Het zijn vooral particuliere beleggers die zilveren munten kopen. Ze hebben minder vertrouwen hebben in de degelijkheid van het geldsysteem en kopen munten als een vorm van diversificatie.

Door de daling van de zilverprijs naar het laagste niveau in zes jaar is de vraag naar munten sterk toegenomen. Daar komt bij dat beleggers door de lagere zilverprijs meer munten krijgen voor hetzelfde geld.

De beleggingsmunten van de Amerikaanse U.S. Mint en de Royal Canadian Mint zijn al sinds juli op rantsoen. Distributeurs krijgen maar een beperkt aantal munten toegewezen, omdat er niet genoeg munten geslagen kunnen worden om de honger naar beleggingsmunten te stillen. De U.S. Mint werkt al sinds de zomer in ploegendienst, zodat er 24 uur per dag munten van de band kunnen rollen.

Alternatieven

Omdat de twee grootste munthuizen maar beperkt bestellingen aannemen zoeken beleggers en handelaren naar alternatieven. De Perth Mint in Australië verkocht in september meer dan 2,5 miljoen troy ounce aan zilveren munten, bijna vier keer zoveel als in de maand augustus. Een woordvoerder van de Perth Mint verklaarde tegenover Reuters dat ook de Perth Mint met ingang van deze maand de munten op rantsoen doet.

Ook het Oostenrijkse munthuis – bekend van de zilveren Philhamonikers – ziet de vraag naar munten toenemen. Het munthuis heeft de productie van ‘blanks’, zilveren schijfjes waar de munten van geslagen worden, al opgeschroefd.

Recordverkopen

De grote munthuizen stevenen af op een recordjaar. De U.S. Mint verkocht in het derde kwartaal van dit jaar 14,26 miljoen munten, het beste kwartaal in de geschiedenis van het munthuis. Het Canadese munthuis verkocht nog nooit zoveel zilveren munten in één maand als in augustus en september.

De grote vraag naar munten drijft ook de premies op. Munthuizen moeten hun personeel extra betalen en leveranciers kunnen hogere premies vragen. Per munt wordt momenteel een premie van $4 tot $5 betaald, terwijl dat in juni gemiddeld nog $2,30 per munt was.

Volgens Gregor Gregersen van Silver Bullion in Singapore zullen de levertijden tot en met het einde van dit jaar hoger blijven dan normaal. De Perth Mint spreekt van een ongekende drukte, maar voegt er meteen aan toe dat de tekorten het gevolg zijn van onvoldoende productiecapaciteit. De voorraden van zilver ETF's zakten de afgelopen week naar het laagste niveau in drie jaar tijd.

Hollandgold heeft de zilveren kilomunten nog ruim op voorraad. Dit is een goed alternatief voor de munten van 1 troy ounce puur zilver.