Bitcoin heeft een paar slechte dagen achter de rug, want de prijs van de virtuele munt is deze week met ongeveer 20% gedaald. Berichten dat Japan en de Verenigde Staten meer grip wil krijgen op de handel in virtuele munten en het nieuws dat de curator van de bitcoinbeurs Mt. Gox op grote schaal Bitcoins verkoopt om gedupeerden te compenseren deden de markt voor virtuele munten geen goed.

Op het moment van schrijven staat de koers van Bitcoin op ongeveer $8.700, terwijl er begin deze week nog meer dan $11.000 voor de virtuele munt betaald werd. Een aanzienlijke daling, die overigens niet ongebruikelijk is in deze markt. Begin februari steeg de prijs van de virtuele munt in tien dagen tijd nog van $7.000 naar meer dan $10.500, een stijging van vijftig procent.

Bitcoin heeft slechte week achter de rug (Bron: Bloomberg)

Verkoop Bitcoins van Mt. Gox

Afgelopen woensdag maakte de curator van Mt. Gox bekend dat hij sinds eind september vorig jaar voor in totaal $400 miljoen aan Bitcoin en Bitcoin Cash verkocht heeft van de voorraad die overbleef toen de beurs vier jaar geleden kopje onder ging. Zijn voornemen om de resterende $1,8 miljard aan virtuele munten te verkopen maakte beleggers deze week nerveus, omdat het een negatieve impact kan hebben op de prijs van de Bitcoin.

Vorige week schreven we dat het transactievolume in Bitcoin sterk is afgenomen. Dat maakt de virtuele munt kwetsbaar op het moment dat één grote partij begint te verkopen. Een verdere prijsdaling is dus mogelijk, maar dat zal voor sommige beleggers juist gezien worden als een kans om lager in te stappen.

Meer regulering

Een andere ontwikkeling die beleggers nerveus maakt is het strengere toezicht op de handel in virtuele munten. Overheden willen daar meer grip op krijgen, omdat ze vrezen dat dit alternatieve geldsysteem ook gebruikt kan worden om geld wit te wassen. De Japanse toezichthouder heeft de handel bij twee beurzen stilgelegd, terwijl vier anderen een boete kregen. In de Verenigde Staten kwam de toezichthouder SEC een paar uur eerder met een waarschuwing dat alle online handelsplatformen voor virtuele munten in de Verenigde Staten zich moeten registreren.

Deze ontwikkelingen komen wellicht niet als een verrassing, maar zorgen wel voor meer onzekerheid onder beleggers in virtuele munten. Die onzekerheid biedt beleggers die zich niet laten afschrikken door sterke koersbewegingen kansen om in te stappen. Sinds het begin van dit jaar is de Bitcoinkoers met ongeveer 35% gedaald, maar in vergelijking met een jaar geleden staat de koers nu ruim zeven keer zo hoog.

Tip: Bij Hollandgold kunt u nog steeds goud kopen met Bitcoin. Een eenvoudige en veilige manier om virtuele munten om te zetten naar edelmetaal!