Rusland heeft in april 15,6 ton goud aan haar reserves toegevoegd, zo blijkt uit de laatste cijfers van de Russische centrale bank. Daarnaast wil het land de komende jaren veel meer investeren in de goudmijnsector, zodat de goudmijnproductie in 2030 naar een niveau van 400 ton per jaar kan bereiken. Vorig jaar was Rusland de derde grootste goudproducent ter wereld met een productie van 297 ton goud.

Met de aankoop van 15,6 ton in april steeg de totale goudreserve van Rusland naar 1.473,50 ton. Het edelmetaal staat voor $60,5 miljard op de balans, wat betekent dat de centrale bank het edelmetaal in april waardeerde op een goudkoers van $1.277 per troy ounce.

Rusland blijft goud kopen

De goudvoorraad van Rusland vertegenwoordigt een steeds groter deel van de totale reserves. Had de centrale bank voor de crisis minder dan 3% in goud, nu is dat al bijna 15,5%. Onderstaande grafieken laten zien hoe Rusland vanaf 2006 geleidelijk is opgeschoven in de richting van het gele metaal. Op de World Gold Council ranglijst van landen met de grootste goudreserve is het land de afgelopen jaren opgeklommen tot de zesde plaats.

Rusland wil haar goudvoorraad in lijn brengen met andere grote economische machtsblokken in de wereld. Een toenemend wantrouwen ten aanzien van de Amerikaanse dollar heeft Rusland doen besluiten een groter deel van de reserves om te zetten in het gele metaal.

Rusland heeft al 15,5% van haar reserves in goud

Rusland heeft in tien jaar meer dan duizend ton goud gekocht

Rusland investeert in goudmijnen

Omdat de centrale bank veel goud uit binnenlandse goudmijnen opkoopt heeft Rusland er belang bij de goudmijnsector verder uit te breiden. Volgens Investor Intel wil het land de komende jaren zelfs meer investeren in de ontwikkeling van nieuwe goudmijnen in het oosten van Siberië en in Yano-Kolyma, twee gebieden met een grote ondergrondse goudreserve.

Volgens het Russische bureau voor geologie beschikt het land over een ondergrondse goudreserve van naar schatting 40.000 ton. Dat betekent dat Rusland nog zeker tot het jaar 2030 een van de grootste producenten van goud ter wereld kan blijven.

De goudmijnsector van Rusland heeft wel een tegenslag te verwerken gekregen door de Westerse sancties, zo schrijft Investor Intel. Veel moderne productietechnieken en machines die Rusland toepast zijn afkomstig uit Westerse landen. Door de Westerse sancties is het veel moeilijker geworden deze technologie uit het Westen te importeren. Daarom zal Rusland een deel van haar mijnbouwactiviteiten uitbreiden richting Afrikaanse landen waar het goud makkelijker te winnen is.

Rusland gaat voor goud