Zilveren munten waren vorig jaar niet aan te slepen, zo blijkt ook uit het jaarverslag van de Royal Canadian Mint. Het munthuis verkocht vorig jaar in totaal 34,3 miljoen zilveren Maple Leaf munten en haalde daarmee voor het derde jaar op rij een nieuw record. Vergeleken met 2014 verkocht het Canadese munthuis bijna 18% meer beleggingsmunten.

Beleggers profiteerden van een daling van de zilverprijs door meer zilveren munten te kopen. Vorig jaar zakte de prijs van het edelmetaal nog met bijna 18% naar het laagste niveau sinds de zomer van 2009. Deze prijsdaling werd aangegrepen als moment om in te stappen of om meer zilver te kopen.

Beleggers kochten naast de zilveren Maple Leaf munten van de Royal Canadian Mint ook zilveren Eagle munten van de US Mint en zilveren Philharmonikers van het Oostenrijkse munthuis. Al deze munten hebben een zuiverheid van tenminste 99,9% zilver en een gewicht van 1 troy ounce.

Zilveren munten populair

Het munthuis van Canada schrijft in haar jaarverslag dat de vraag naar zilver vorig jaar uitzonderlijk hoog was, ook in vergelijking met de vraag naar beleggingsgoud. Normaal gesproken zit er een duidelijke correlatie in de verkoop van gouden en zilveren munten, maar in 2015 gaven veel meer beleggers de voorkeur aan het goedkopere edelmetaal.

Zilver was relatief goedkoop geworden ten opzichte van goud. Begin dit jaar kreeg je voor een troy ounce goud op een gegeven moment meer dan 80 troy ounce zilver, terwijl het gemiddelde over de afgelopen decennia rond de 50 troy ounce zilver per troy ounce goud ligt. De zilverprijs maakte dit jaar een inhaalslag, want de prijs van het edelmetaal is sinds het begin van dit jaar al met 24% toegenomen.

Ook gouden munten in trek

De Royal Canadian Mint verkocht vorig jaar niet alleen meer zilver, maar ook meer goud. In totaal rolde er 953.000 troy ounce aan gouden Maple Leaf munten van de band, een stijging van 34,8% ten opzichte van de 707.000 troy ounce goud in 2014. De gouden Maple Leaf munten worden wereldwijd verhandeld en zijn populair vanwege de hoge afwerkingsgraad en de relatief lage premie ten opzichte van de goudprijs.