• Meer dan 50.000 tevreden klanten
  • AFM vergunning
  • Verzekerde en discrete levering

Actuele koersen (kg): Goud: €58.041 | Zilver: €709

1:00

Oeganda ontdekt goudader: Fortuin of 'fool's gold'?

Datum 13 jul. 2022   Categorieën Categorieën: Beleggen in goud
Oeganda ontdekt goudader: Fortuin of 'fool's gold'?

Door: Frank Knopers

In Oeganda is onlangs een goudader ontdekt die volgens president Yoweri Museveni goed is voor $12 biljoen aan goud. Een opmerkelijke uitspraak, omdat dat nog meer is dan de waarde van de totale bovengrondse goudvoorraad. Toch namen verschillende media dit bericht afgelopen weken over alsof er in dit Afrikaanse land werkelijk zoveel goud was ontdekt.

Uit nieuw bodemonderzoek zou zijn gebleken dat het land 31 miljoen ton aan gouderts heeft ontdekt, waarvan het grootste gedeelte in het noordoosten van het land. Dit getal is een schatting op basis van geofysieke en geochemische analyses, zo verklaarde Solomon Muyita van het Oegandese ministerie van energie en mijnbouw tegenover Reuters. Hij voegde eraan toe dat deze reserves goed is voor 320.158 ton aan zuiver goud, een volume wat omgerekend naar de huidige goudprijs een waarde van biljoenen dollars vertegenwoordigt.

Grootste goudvondst ooit?

Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn en dat is het waarschijnlijk ook. Door de geschiedenis heen is er wereldwijd ongeveer 200.000 ton goud gedolven. En aangezien het edelmetaal een aanzienlijk waarde heeft ligt het voor de hand dat al het laag hangende fruit inmiddels is gevonden. De kans dat er nu nog zo'n grote hoeveelheid goud wordt gevonden is zeer onwaarschijnlijk, gezien het feit dat het edelmetaal in veel lagere concentraties verspreid is over de aardkorst. Ook in Oeganda vindt al langer goudwinning plaats, wat betekent dat de meest toegankelijke bronnen daar waarschijnlijk al ontdekt zijn.

Vandaag de dag haalt een gemiddelde goudmijn volgens de World Gold Council vijf tot acht gram zuiver goud uit iedere ton gouderts. Als het meer dan tien gram is, dan is dat al bovengemiddeld. Gaan we uit van een positief scenario met een goudgehalte van tien gram per ton, dan komen we met 31 miljoen ton gouderts uit op een gewicht van 310 ton aan zuiver goud. Dat is ongeveer een tiende van de wereldwijde goudmijnproductie in een jaar en evenveel als de jaarlijkse goudmijnproductie van China. Nog steeds een aanzienlijk volume, maar eerder goed voor $12 miljard dan $12 biljoen.

Rekenfoutje?

Het lijkt er dus op dat er ergens een rekenfoutje is gemaakt, want het is zeer onwaarschijnlijk dat er in een relatief klein gebied in Afrika evenveel goud ligt als wat er door de geschiedenis heen wereldwijd uit de grond is gehaald. Onder leiding van president Museveni zal Oeganda haar productie van goud, olie en andere grondstoffen de komende jaren verder opschroeven. Daarvoor wil hij ook geld aantrekken van buitenlandse investeerders. Of dit de juiste manier is om dat te doen, dat zal de tijd moeten uitwijzen.

In 2019 en 2020 exporteerde het Afrikaanse land al goud naar de Verenigde Arabische Emiraten, Hong Kong en Zuid-Korea. Ook de Chinezen hebben belangstelling voor de goudmijnsector van het land. Zo heeft het Chinese mijnbouwbedrijf Wagagai al $200 miljoen geïnvesteerd in een nieuwe mijn in de buurt van de stad Busai. Dat is ook het gebied waar de meeste nieuwe goudreserves zijn ontdekt. Eind 2016 opende een goudsmelterij in het land haar deuren om gemijnd goud uit eigen land en uit buurlanden te verwerken.

 

Holland Gold YouTubeKijk ook eens een keer op ons YouTube kanaal

Namens Holland Gold interviewen Paul Buitink en Joris Beemsterboer verschillende economen en experts op macro-economisch gebied. Het doel van de podcast is om de kijker een beter beeld en houvast te bieden in een steeds sneller veranderend macro-economisch en monetair landschap. Klik hier om te abonneren.