• Meer dan 50.000 tevreden klanten
  • AFM vergunning
  • Verzekerde en discrete levering

Actuele koersen (kg): Goud: €54,239 | Zilver: €663

1:00

Metals Focus: 'Zilver is nu interessanter dan goud'

Datum 27 mei. 2021   Categorieën Categorieën: Beleggen in goud, Beleggen in zilver
Metals Focus: 'Zilver is nu interessanter dan goud'

 

De goudprijs is de afgelopen maanden behoorlijk gestegen, maar zilver is momenteel misschien nog wel interessanter. Dat schrijft onderzoeksbureau Metals Focus deze week in een nieuwe update. Het edelmetaal is achtergebleven bij goud, terwijl het optimaal kan profiteren van een toename in zowel investeringsvraag als industriële vraag. Veel grondstoffen zijn al aanzienlijk in prijs gestegen door een combinatie van economische herstel en toegenomen speculatie. Daar kan ook zilver van profiteren, omdat dit edelmetaal veel industriële toepassingen kent.

Metals Focus verwacht dat zilver dit jaar een hoger rendement zal opleveren dan goud. Niet alleen door extra industriële vraag, maar ook door toegenomen belangstelling voor beleggingszilver. In het eerste kwartaal van dit jaar was de wereldwijde vraag naar zilveren munten en zilverbaren 43% groter dan een jaar eerder, wat deels samenhangt met de zilversqueeze van begin februari. Bovendien zijn de zilvervoorraden van ETF's dit jaar al met 6% gestegen, waardoor deze bijna op recordhoogte staan.

'Zilver presteert dit jaar beter dan goud'

De VS is van oudsher de grootste afzetmarkt voor beleggingszilver, maar India is hard op weg die rol over te nemen. Was dat land in 2010 nog goed voor minder dan 12% op de wereldwijde zilvermarkt, in 2019 was haar marktaandeel al gestegen tot 21%. Daarmee ging het land de VS voorbij als grootste afzetmarkt voor fysiek zilver. Vorig jaar waren de rollen door de coronacrisis wel weer omgekeerd. In de VS steeg de vraag naar beleggingszilver, terwijl de vraag in India meer dan halveerde. Als de Indiase zilvermarkt dit jaar verder herstelt van de coronapandemie, dan kan dat een sterke impuls geven aan de zilverkoers.

Metals Focus verwacht dat de vraag naar zilver de komende maanden sterk zal blijven. Ondanks zorgen over het coronavirus zal aanhoudende monetaire en fiscale stimulering de economische groei verder ondersteunen. Dat zal ook een gunstig effect hebben op de prijzen van industriële metalen. Ook kan het de inflatie verder aanwakkeren, wat bij een aanhoudend lage rente positief is voor edelmetalen als goud en zilver. Door de vele industriële toepassingen van zilver, bijvoorbeeld zonnepanelen, verwacht het onderzoeksbureau dat zilver dit jaar beter zal presteren dan goud.

In 2019 was India de grootste afzetmarkt voor zilver ter wereld (Bron: Metals Focus)

Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines