Volgens beleggingsgoeroe Marc Faber is er een goede kans dat de goudprijs dit jaar met 30% zal stijgen. Die uitspraak deed hij afgelopen dinsdag tijdens de presentatie van de nieuwe strategie van Société Générale in Londen. In 2014 ging de goudprijs in dollars 1,5% onderuit en in euro’s ruim 12% omhoog.

Ik geloof dat de grote verrassing van dit jaar het verlies van vertrouwen in centrale banken is. En wanneer dat gebeurt kun je alleen maar short gaan op centrale banken door goud, zilver en platina te kopen. Dat is wat ik ga doen”, aldus Faber.

“We hebben te maken met geïnflateerd koersen van financiële assets. Vastgoed, aandelen, obligaties en kunst zijn allemaal relatief duur en de rente is praktisch nul. De enige sector die volgens mij zeer goedkoop is, dat is die van edelmetalen. In het bijzonder die van de mijnaandelen”, zo voegde hij eraan toe.

Vooral de Amerikaanse aandelenmarkt is volgens de beleggingsgoeroe zwaar overgewaardeerd. Belegger in opkomende markten kan potentieel meer rendement opleveren, maar hij vind het nog te vroeg om daar nu al in te beleggen.

Dr. Doom

Marc Faber wordt in de mainstream media vaak Dr. Doom genoemd vanwege zijn doorgaans sombere verwachtingen over de economie. Hij werd met name populair bij de goudbeleggers, vanwege zijn positieve attitude ten aanzien van het beleggen in goud en zijn scepsis ten aanzien van het economische herstel.

Toch waren zijn voorspellingen niet altijd even scherp, want in september 2011 zei hij nog dat goud extreem goedkoop was. Op dat moment stond de koers op $1.850 per troy ounce, net onder het all-time high. Sindsdien is de prijs van goud met ongeveer 30% gedaald. Ook was Faber op dat moment niet al te positief over aandelen, terwijl die sinds 2011 juist sterk in waarde zijn gestegen.